Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ettårig pike som får antibiotika for hoste

Spørsmål

Var hos fastlegen til samboer i går med vår felles datter på snart 15 måneder. Hun har hatt en del tørrhoste de 2-3 siste ukene. Legen hadde veldig dårlig tid da det var 5 pasienter igjen før klokken 15:00, og klokken var vell da 14:50, så jeg fikk en dårlig følelse allerede når det ble nevnt. Men han tok en blodprøve i fingeren, kikket kjapt i øre, munn, og hørte på bryst\rygg mens vi ventet på svar fra blodprøven. Fikk da til svar at det var 38 prosent utslag på bronkitt, der 5 var vanlig, og at hun måtte på antibiotika. Men har lest nå at det sjelden skal brukes antibiotika på bronkitt, og vil gjerne få vurdering fra en annen lege også. Han nevnte ikke om det var virus eller bakteriell bronkitt, men på virus skal det vell ikke ha noen virkning. Må vi ta antibiotika, eller er det greit å la være? Jenta har fin allmenntilstand, spiser og drikker masse, hoster helst etter hun har sovet, men ikke veldig mye på natta. På dagen er det lite hoste, men kan være litt hås i stemmen. Hun hadde samme greia i April, men da var det moren som hadde henne med til legen. Det ble også da skrevet ut antibiotika.

Kvinne 1
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Med forbehold om at jeg ikke kjenner vurderingene legen deres gjorde, men må basere meg på det du skriver - jeg ville nok ikke ha skrevet ut antibiotika til ditt barn. 


Spørmålet om barn med luftveisinfeksjoner skal ha antibiotika eller ikke er omstridt, og forskning pågår i disse dager - også i Norge - for å gi svar på spørsmålet. Basert på det vi vet per i dag at de aller fleste barn med øvre luftveisinfeksjoner, slik du beskriver din datter faller hun i denne gruppen, ikke skal ha antibiotika. 


Hoste i forbindelse med infeksjoner hos de minste barna er vel så ofte et resultat av at de er sensitive i luftveiene og derfor har lett for å hoste en periode i forbindelse med infeksjoner infeksjonen behøver ikke å være spesielt alvorlig. Barnets allmenntiltand, formen, er vel så viktig som blodprøver - det inkluderer blant annet evne til å ta til seg næring. 


Min anbefaling er alltid å søke til lege eller legevakt om barnet er sykt for å få det vurdert - og det er lov å stille spørsmål ved grunnlaget for å gi antibiotika. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-