Et vepsestikk ved svømmebassenget?

Spørsmål

Hei! Jeg har vært en uke på ferie i Toscana Italia, rett utenfor Firenze. En dag jeg lå ved bassenget kjente jeg plutselig svie på leggen. La merke til at jeg hadde fått et insektsbitt av noe slag. En liten rød prikk og hevelse rundt. Hevelsen gikk hurtig ned og det samme med svien. Tenkte derfor ikke noe mer over dette og antok at det sikkert var et mygg eller vepsestikk. 11 dager etter stikket kommer det plutselig rødt utslett rundt stikket. Etter noen timer blir det mer blålig og minner om en blåflekk. Ingen smerte, kløe eller ømhet. Leser at reaksjon etter flåttbitt kommer dager /uker etter bitt. Syns imidlertidig at det ikke ser typisk ut for erythema migrans og jeg registerte heller ingen flott da jeg så bittet. Utover kvelden blir utslettet og det blåe merket gradvis svakere. Har du noen formening om hva dette kan være? Bør jeg være bekymret? Kan andre insektsbitt enn flått gi så sen lokalreaksjon? Har lest at ikke flåttbitt gir det karakteristiske erythema migrans og at blåflekk også kan være et symptom. Konfererte med legevakt som mente at dette var ingen grunn til bekymring. Det jeg stusser mest over er at reaksjonen kom så lenge etter selve stikket/bittet. Takk for svar. Hilsen bekymret.

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Om man får kraftig svie med en gang av et insektstikk tyder det på veps, bie, humle eller maur, som alle tilhører  samme insektorden. Men om du ikke så noe insekt vet du jo ikke om det var et insekt i det hele tatt. Kanskje et glasskår?


Det røde utslettet på bildet er helt ukarakteristisk. Om det har forsvunnet nå trenger du ikke å bekymre deg i det hele tatt. Om det er starten på utslettet etter et flåttbitt vil det utvikle seg til et karakteristisk erythema migrans, og da kan det hende at du trenger penicillin. Om det var et vepsestikk kan jeg ikke forklare hvorfor det blusset opp mange dager senere. 


Folk er livredde for borreliose. Vanligvis gir ikke Borrelia særlig alvorlig sykdom, og det er lett å behandle med antibiotika. Det er grunn til å avdramatisere borreliose i det store og hele. Borrelia får skylden for mange plager som ikke har med borreliose å gjøre i det hele tatt.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn