Et sår på penis som ikke vil gro

Spørsmål

For to mnd siden oppdaget jeg en liten rift/sårdannelse under forhuden på undersiden av penis. Etter ca en mnd har det eskalert til regelmessig eksem/tørr hud som flasser rett bak strengen på penishodet. Der har også kommet dypt sår på selve strengen, og nærliggende områder på penishodet har begynt å få gråaktig farge. Der er også en stor rød flekk (ikke sår/opphøing) midt oppå penishodet... Har ikke turt meg til legen da min fastlege er en av mine bedre venner privat... Hva kan dette være?

Mann 31
Svar

Hei og takk for brevet ditt. At du har et sår ved strengen som ikke ser ut til å gro må så snart som mulig avstedkomme en snarlig konsultasjon, helst hos en lege som har noe erfaring med genital sykdom og spesielt seksuelt overførbare tilstander. Det er jo mye noe slikt kan representere og noen sikker diagnose ut fra det medsendte bildet av såret er ikke mulig, et slikt sår må undersøkes klinisk. Noen ganger kan f. eks. et noe kraftig samleie føre til at strengen eller en liten del av den rett og slett ryker og da danner det seg et sår der, men det bruker å gro igjen i løpet av noen dager og etterlate en skorpe som i sin tur faller av og strengen er som ny igjen. 


Du nevner at du har hatt ubeskyttet sex og at du nylig har fått en negativ HIV-test og det er jo fint. Imidertid er det jo andre sykdommer som kan være aktuelle her. Syfilis er navnet på en sykdom som smitter seksuelt og antall menn som har sex med menn som diagnostiseres med syfilis har steget temmelig kraftig de siste par årene. Ut fra bildet er det godt mulig at såret du har kan representere et slikt sår;- det kalles for et primærsår og kan føles litt mer konsistent eller hårdere enn omgivende vev å ta på. Dessuten finnes det andre sår som også kan være seksuelt overført. 


Hvis du bor i Oslo er Olafiaklinikken et naturlig sted å henvende seg, der er det ingen ventetid på time, man kommer til på dagen. Se www.olafia.no


Hvis du bor noe annet sted i landet kan du henvende deg til enten fastlegen eller en spesialist i hudsykdommer, eventuelt en av de klinikkene som steller med seksuelt overførbare sykdommer ved sentralsykehusenes hudavdelinger. God bedring og lykke til !