Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et ringformet utsett som vokser i diameter, er borrelia.

Spørsmål

Jeg fikk et rundt utslett for ca to uker siden. Ikke noe synlig bittsted inni sirkel, men noe tørr hud og sirkel er uthevet/forhøyet i kanten. Klødd litt et par dager, de andre dagene har det ikke klødd. Dro til legen for halvannen uke siden i Spania, da sirkelens diameter var ca 4cm. Fikk en slags gel og krem, trolig for ringorm (språkvansker) som ikke virker særlig godt tror jeg. Nå er ringen drøye 7cm diameter og litt mer irritabel. Klør lite. Kan nesten virke som det er kommet sirkel i sirkelen, også uthevet, tett på opprinnelig sirkel, mens alt innenfor sirkel er mer eller mindre vanlig hud. Hva kan det være?

Mann 42
Svar

Hei.


Et ringformet utslett som vokser i diameter, er borrelia "inntil det motsatte er bevist". Flertallet av alle med borrelia kan ikke huske å ha sett flåtten, og man behøver absolutt heller ikke å se noe bittsted, for det kan oppstå lang tid etter man har hatt en flått.


Jeg har sett på bildene dine, og det er overhengende sannsynlig at dette er borrelia.


Borrelia behandles med antibiotika i to uker, penicillin eller doxycyclin, og det er i praksis 100% effektivt, så dette er ingenting å bekymre seg over. Men det er naturligvis viktig å få behandling, og du er heller nærmest "heldig" som får dette utslettet, for det er det som gjør at diagnosen kan bli stilt, og behandling kan bli igangsatt. Det er langt verre for de som ikke får utslettet, for de risikerer å ikke få stilt diagnosen og kan dermed miste muligheten til behandling eller utsette det i unødig lang tid.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-