Et akutt, smertefullt sår på penis

Spørsmål

Her forsvant spørsmålet av en eller annen grunn, men avsenderen kjenner til hvilket spørsmål som ble avsendt.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette kan være flere ting og selv om du har beskrevet tilstanden tilnærmet nøye så er det ikke mulig sikkert å si hva. Rød og irritert hud under og ved forhuden er slett ikke uvanlig og kan bero på mange forhold. Jeg fester meg imidlertid ved at du beskriver dette som et distinkt sår som gjør vondt og at området rundt dette såret har hovnet opp, samt at tilstanden har vart forholdsvis kort tid, bare en fem-seks dager, mao nokså akutt.

Da ligner ikke dette på de vanlige tingene som over tid kan oppstå på og ved mannens forhud, som et eczem med en eller annen form for bakenforliggende kronisk hudlidelse, noen spesifikk hudsykdom som psoriasis eller de mer sjeldne hudtilstandene som f. eks. lichen ruber eller lichen sclerosis. Mange leger foreslår gjærsoppinfeksjon, men den er nokså sjelden, spesielt hos yngre. Disse tilstandene benevnes med et fellesord som heter balanitt og dem finnes det altså svært mange av.

Det er vanskelig ikke å komme inn på det som heter herpes når man leser sykehistorien din. Herpes simplex er to forskjellige virus;- type 1 og type 2 som begge kan komme nedentil; type 1 overføres som oftest fra en partners leppe ved oral sex og type 2 fra organene nedentil ved vanlig samleie. Herpes vil kunne utvikle seg slik du beskriver og etterhvert utvikle seg til et sår med omgivende, øm hevelse av huden. Hvis du ikke har antistoffer mot herpes fra tidligere kan tilstanden bli temmelig kraftig og krever så snarlig behandling som mulig.

Enstor del av oss har herpes på leppen, og mange er helt uvitende om det siden den ikke sjelden opptrer med veldig lange mellomrom og da bare som en liten kviselignende kul på leppen eller i munnviken som går tilbake av seg selv i løpet av noen dager.

Dette er ikke noe du kan gå på apoteket med og få noe å smøre på. Apoteket kan ikke vite hva dette er. Derfor bør du så snart du har mulighet oppsøke enten fastlegen din eller annen lege i primærhelsetjenesten i nærheten av der du bor og få ham eller henne til å undersøke deg og få stilt en riktig diagnose. Hvis det er legevakt i nærheten bør du oppsøke den siden en eventuell primær herpes bør sees på så snart som mulig.

Dette ordner seg fint, det finnes god og effektiv behandling for herpes. Lykke til og god bedring !