Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

ESBL smittrisiko

Spørsmål

Hei. For to uker siden omtrent var jeg dessverre så uheldig å være borte i avføringen til en pasient med Esbl. Jeg vasket og spritet hendene etterpå. Kom til å tenke på dette veldig mye nå, og får det rett og slett ikke ut av hodet. Jeg har lege time om ca en måned, men vet ikke om jeg klarer å vente med å få svar. Når Burde man sjekke seg? Er det stor risiko for å ha blitt smittet? Har man Esbl hele livet eller kan man bli kvitt det etter noen måneder hvis man bare er bærer av bakterien? Jeg jobber på sykehus, og vil helst ikke smitte andre pasienter eller samboeren min. Takk for svar.

Kvinne 22
Svar

Hei och takk för ditt mail,

Jag vet inte riktigt vad du menar med ”varit borte i avföringen” men om du vaskat händerna och spritet direkt etterpå så borde risikon för smitta vara mycket liten. Till dina frågor:

Jag tycker inte du behöver vara särskilt orolig. Det räcker bra att ta prov om en månad. 

Vanligtvis blir man av med ESBL-bakterien efter några månader, man räknar INTE med livslångt bärarskap. Ändå, har man en gång haft ESBL så ska man uppge det vid sjukvårdskontakter. Så är riktlinjerna just nu i alla fall.

Fram till du tar provet (dyrkning)om en månad tycker jag du ska vara extra noggrann men handhygien när du jobber på sykehuset. 

Hoper detta var till någon hjälp,

med bästa hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-