Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

ESBL-bakterier

Spørsmål

Hei. Jeg jobber på sykehjem og har en pasient med ESBL i urin. Pasienten har urinpose. Når jeg skulle skifte denne rant det et par dråper urin ned på pasientens lår. Jeg tørket og vasket pasienten med klut. Jeg hadde to par blå hansker utenpå hverandre og stellefrakk! Slike blå hansker vi bruker ved smitte. Jeg kastet de etter jeg vasks pasient. Tror ikke jeg var borti urinen. I tilfelle, er det noen sjans at jeg kan ha blitt smittet?? Hadde som sagt to par hansker. Har ikke noen synlige sår på hendene utenom ved naglen der litt hud er revet av (se bilde). Trenger jeg være redd for å ha bli smittet? Trenger jeg teste meg,

Kvinne 21
Svar

Hei.


Vi har en egen infeksjonsmedisiner her på Lommelegen, Per Åkesson, men han er ikke tilgjengelig for øyeblikket. Men han ha skrevet flere gode svar om ESBL tidligere, som jeg anbefaler deg å lese:


https://www.lommelegen.no/infeksjoner/legesvar/esbl-og-smittsamhet/68927552

https://www.lommelegen.no/infeksjoner/legesvar/esbl-smittrisiko/70042969

https://www.lommelegen.no/infeksjoner/legesvar/esbl-bakterier-och-aterkommande-infektioner/69001582


Herfra siterer jeg, til orientering:

"Bakterier som bär på ESBL blir vanligare og vanligare, även i våra skandinaviska länder. I utlandet är det en plåga sedan många år, särskilt i Sydeuropa och i Asien. Problemet med ESBL-bakterier är inte att de är farligare på något sätt. Däremot är de mer svårbehandlade. ESBL-genen (som bakterien skaffat sig) gör att ett enzym bildas. Detta enzym bryter ner vissa sorters antibiotika. Det gör att en infektion med ESBL-bakterier kan vara svårare att behandla. Valmöjligheterna vad gäller antibiotika blir färre."


Du har jobbet med hansker, to par til og med, og det gir fullgod beskyttelse i den situasjonen du beskriver her. Bakterier med ESBL (en egenskap som gjør dem vanskelige å behandle med antibiotika) går ikke gjennom hverken hansker eller hel hud. Du tror ikke du var borti urinen, og det kan da ikke jeg heller tro, for det virker ikke logisk at du hadde tatt av deg hanskene mens du jobbet med stell av en person og håndtering av urin, når du visste at han/hun var bærer av ESBL. Men om du så hypotetisk sett hadde hatt hudkontakt med denne urinen, så er det knapt noen smitterisiko, annet enn rent teoretisk, dvs at du skulle ha tatt på din egen mat eller hatt dine egne fingre inn i munnen din, uten å ha vasket deg. Da kunne vel rent teoretisk ESBL-bakterier ha kommet inn i mage-tarmsystemet ditt. Men i din situasjon her ser jeg absolutt ingen grunn til bekymring, og jeg ser ikke at du har behov for å teste deg.


Håper det var greit svar. Ha det bra.