Er testen sikker?

Spørsmål

Hei - bare et lite, men kanskje vanskelig spørsmål. Var til kontrol for klamydia - legen kikket i mikroskopet og så ingen bakterier (hevdet at hun ikke trodde det var noen infeksjon) - prøven ble deretter sent til lab. for ytterligere testing. Hørte ingenting - ergo prøven var ren. Hvor stor er risikoen (%) for at de begge tok feil og ergo - at jeg har en klamydia infeksjon ??

Mann, 30 år

Svar

Hei!

Jeg tror sjansen for at du har klamydia er ganske liten, uten at jeg kan angi noen prosent. En klamydiatests sensitivitet, dvs hvor mange prosent av reelle infeksjoner den oppdager, ligger på over 95%. Imidlertid er det avhengig av at prøven er tatt og sendt på riktig måte samt analysert korrekt.

Hvis du ikke har symptomer og testen er negativ ville jeg ikke være bekymret.