Er man beskyttet mot hepatitt A og B etter for korte vaksineintervaller?

Spørsmål

Hei! Jeg har startet på vaksinasjonsprogram for hep A+B (Twinrix). Tas som booster da det ikke er så lenge til jeg skal reise utenlands. Spørsmålet er hvor tett dosene kan være? Jeg har fått en dose dag 0, og en dag 7. Ifølge pakningsvedlegget skal dose 3 være på dag 21, dette rekker jeg ikke. For å ta den før jeg reiser må den bli på dag 14. Er det da noe vits å ta den eller blir det for tett opp til dose 2? Er jeg vaksinert mot Hep A og B ved å ha tatt de to første dosene?

Kvinne 26

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. 

Med de to dosene du har vil du være beskyttet mot hepatitt A i ett år. Om du tar tredje  Twinrix etter to uker blir det en ikke tellende dose: Det kan jo hende at den virker likevel, men det kan vi ikke vite. Om du ikke skal være spesielt utsatt for hepatitt B trenger du ikke hepatitt B-vaksine i det hele tatt. Vi anbefaler hepatitt B-vaksine til dem som skal arbeide med sprøyter og kirurgiske instrumenter og til dem som skal ha sex med lokalbefolkningen. I tillegg gir vi vaksinen til barn som skal på langtidsopphold. Til voksne som skal på en vanlig feriereise er det ikke nødvendig å vaksinere seg mot hepatitt B. Om du vil ha beskyttelse mot hepatitt B kan du ta den tredje dosen Twinrix "der nede", tidligst på dag 21. Du bør i tillegg ha en fjerde dose Twinrix før neste spennende reise. Om du velger å ikke fullføre hepatitt B-vaksinen kan du ta en ren hepatitt A-vaksine ved neste reise, om minst 6 måneder. Det er ikke noe maksimumstid mellom første og siste dose.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-