Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er jeg prioritert for coronavaksine?

Spørsmål

Hei. Jeg har i flere år brukt Alvesco og Atrovent ( 20 mg) fast, daglig, + Montelukast Teva Tab-tabletter.

Sist jeg var på astmaklinikken her i byen, fikk jeg Unuxair (200/6) i stedet for Alvesco. Jeg har hele tiden med meg Airomir i "lomma", som en hjelp ved behov.

Har egentlig hatt tung pust i mange år. Er stadig ute og går tur på flatmark, men sliter litt med motbakker. Ellers fungerer hverdagen greit. Jeg lurer da på om jeg er er i en prioriteringsgruppe, og om det er noe jeg må opplyse selv, eller om det er et system som plukker opp tilfeller som meg?

Mann 73
Svar

Hei

Du er i 4. prioriteringsgruppe:

1. Beboere i sykehjem

2. Alder 85 år og eldre

3. Alder 75-84 år

4. Alder 65-74 år og samtidig personer mellom 18¤ og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp (merket med * i listen over risikogrupper under)

Fastlegen din skal ha meldt inn dine diagnoser til kommunen, og så vil kommunen sørge for at du blir innkalt når det er din tur.

I fall du lurer på om du skal tørre å ta vaksinen: Om helsemyndighetene bestemmer seg for at AstraZeneca-vaksinen er trygg, og du blir tilbudt den, bør du ta den. Det er viktig å huske på at det er mye farligere å vente noen uker for å få en annen vaksine.

LES MER: Astma og prioritering for koronavaksine

Med vennlig hilsen

Gunnar Hasle