Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er gravid, kan jeg ha blitt smittet med Listeria pga for høy temperatur i kjøleskapet?

Spørsmål

Hei! Jeg har akkurat funnet ut at jeg er gravid. Litt over to uker siden eggløsning i disse dager. I dag fant jeg også ut at kjøleskapet vårt har brutt sammen. Det har nok vært litt defekt lenge , men jeg har ikke tenkt ordentlig over det (har merket at f eks melk ikke har vært helt kald når jeg har drukket den i hvertfall siste måneden). Nå som jeg er gravid, kom jeg plutselig på at jeg mått ta kjøleskapstemperaturen på alvor. Jeg målte kjernetemperaturen på en yoghurt i dag, og den var tolv grader. Jeg har altså spist mat i antakelig en måned eller to som ikke har vært lagret ved riktig temperatur. Vi skal selvfølgelig kjøpe bytt kjøleskap. Men hva er risikoen for listeriasmitte med tanke på alt jeg har spist fra det kjøleskapet siste månedene? I følge FHI varierer smitterisiko med typen matvare, lengde på lagring, åpning av forpakning og temperatur ved lagring. De siste to ukene har jeg holdt meg unna produkter man ikke skal spise som gravid, men jeg har jo spist alt annet som har vært lagret ved for høy temperatur. I følge FHI kan man ta en blodprøve for å sjekke listeria (avføringsprøve har visstnok ingen hensikt). Bør jeg vurdere det? I bunn og grunn har jeg 3 spørsmål: går det an å si noe om sjansen for smitte? Bør jeg teste meg mtp å kunne behandle en evt infeksjon? Og hva kan skje med fosteret hvis jeg er smittet? Er det misdannelser eller en spontanabort som er konsekvensen? På forhånd takk!

Kvinne 35
Svar

Hei og takk for spørsmål.

Jeg har konferert med vår infeksjonsmedisiner, Per Åkesson, og han gir følgende tydelige og gode svar på dine spørsmål:


"Kylskåpstemperaturen spelar i praktiken ingen roll för risken att Listeria har förökat sig i livsmedel. Visst - vid 12 grader kanske bakterien växer något snabbare, men även vid 4-6 grader kan Listeria växa. Det som är risken är att man förvarar vissa livsmedel länge, och sedan äter dem. Typexempel på livsmedel är rökt och gravad fisk, skivat smörgåspålägg, patéer och mögel- och kittostar. Och som alltså förvaras länge!

På hennes frågor:

1. Risken är MYCKET liten och i praktiken inte större än om kylskåpet hade fungerat bra.

2. Ingen testning behövs.

3. Risken vid listeriainfektion hos modern är prematur födsel, fosterdöd eller svår infektion dagarna efter födseln.

Man kan också nämna att det brukar vara 60-80 fall av listeriainfektion i Sverige per år (10 miljoner invånare) och att nästan alla dessa är äldre personer med andra bakgrundssjukdomar. Infektion hos gravid är alltså ett mycket ovanligt tillstånd."


Med andre ord har du ingen som helst grunn til å hverken bekymre deg eller teste deg her. Ha et fint svangerskap videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-