Er feberhos en baby farlig?

Spørsmål

Hei. Min 3 mnd og 3 dager gamle sønn er smittet av sin storesøster på 4 år, og blitt forkjølet med et skikkelig ekkelt forkjølelsesvirus. Storesøster har vært dårlig med høy feber og hoste i 7 dager. Lillebror er syk på andre dagen med høy feber (mellom 38, 5 og 39,9), tetthet og hoste. Vi gir etter samråd med lege paracet hver 8 time og rhinox 0,1 mg, 3 ganger daglig.
Legen som undersøkte han i går hadde så dårlig tid, så jeg følte ikke jeg fikk spurt om alt jeg lurte på, og kjenner jeg stresser veldig og er så lei meg for hele denne situasjonen med syk liten baby.

Det jeg lurer på er: er det farlig for en 3 mnd gammel baby å ha nesten 40 i feber? Siden vi må vente 8 timer mellom hver paracet, stiger feberen ganske raskt opp igjen, og det blir en del timer med høy feber. Jeg har prøvd å kle av han og ligge på kaldt rom, men det synes han tydelig er ubehagelig. Han vil helst ligge inntil oss, noe som gjør at der blir enda varmere for han.

Det andre er at: tror du han blir raskere frisk enn storesøster siden han blir fullammet? Jeg hadde selv en skikkelig forkjølelse forrige uke og er nesten frisk nå, vil det si at jeg har masse antistoffer i melka han får i seg nå? Han får i seg myr melk nå da han vil ligge på puppen hele tiden.

Det siste er om du synes jeg bør vekke han for å måle tempen innimellom? Måler når vi skifter bleie nå for å følge med på sykdomsforløpet, men tenker mer på i natt.

Føler jeg har kontroll på dette med tung pust og slik, men denne høye feberen skremmer meg sånn når det er snakk om liten baby. Han stønner og ynket seg og er tydelig dårlig.

Mvh Mor

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Feber er ikke farlig i seg selv. Faktisk regnes det som en del av immunforsvaret og den har sannsynligvis en funksjon i immunresponsen. Så det er ikke noe som må dempes i seg selv, men kun hvis man tenker at barnet sliter som følge av feberen. Det kan ikke utelukkes at feberen er med å bekjempe infeksjonen og på den måten gjøre barnet fortere frisk. Tallverdien på feberen er mindre viktig når det gjelder å vurdere om man skal gi febernedsettende eller ikke. Det er det man observerer med det blotte øye som teller mest: Et barn som smiler, er aktivt i kroppen og ikke slapp og passiv, gir øyekontakt, vil spise, lar seg vekke på alminnelig måte osv, behøver ikke å få feberdempende pga selve febertallet i seg selv. Man demper feber dersom man tror barnet vil få det subjektivt bedre, og ikke for å få en lavere temperatur i seg selv.

Barns temperaturregulering fungerer også på en annen måte en voksnes, og det betyr at et lite barn gjerne kan få 40 i feber ved en uskyldig infeksjon, og kanskje kan være aktive og blide, mens vi voksne vanligvis er ganske så syke om vi har 40 i feber.

Det er ikke umulig at han vil bli fortere frisk enn søsteren, slik du spør om. Hvis det skjer, noe du ser i dagene som kommer, så er jo det flott.

Du trenger ikke å måle temperaturen jevnlig i løpet av natten. Svært mye viktigere er all den informasjonen du får ved å se på barnet med blotte øyne:
Er pusten uanstrengt og ikke for rask? Kraftig hoste? Tett i nesen, isåfall gi nesedråper så det blir lettere å puste. En god tommelfingerregel med syke småbarn er å se til de et par tre ganger i løpet av natten, for å observere slike ting, og da skal du samtidig vekke barnet såvidt, for å se om han lar seg vekke på normal måte. Skjer det på forventet og vanlig måte, så skal du bare la ham sove igjen.
Poenget er at dersom du ikke skulle klare å vekke barnet på vanlig måte, så kan det tyde på alvorlig sykdom, noe som tilsier akutt legetilsyn. Altså at barnet har blitt dårligere utover natten. Dette vil du ikke klare å observere uten slike vekkeforsøk.
Nå sier jeg på ingen måte at jeg tenker at dette skjer med din baby, det er bare standard regime ved syke barn som du også bør følge her.

Det er meget mulig at han vil ha nytte av febernedsettende nå, slik du beskriver han, og er du i tvil så gi heller en for mye en enn for lite, men mitt poeng er at det er ikke om han har 38,5 eller 40,5 i feber som er avgjørende for om du skal gi slike medisiner eller ikke, men formen og de tingene jeg har beskrevet ovenfor. Og din magefølelse. En mors magefølelse er sjelden feil, og den skal du velge å stole på.
Føler du at noe "er galt", selv uten å kunne si eksakt hvorfor eller hva, så skal du ta barnet til lege, naturligvis.

Håper at informasjonen her kan være til nytte. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-