Er dette en smittevei for HIV ?

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål, som jeg vet kanskje høres dumt ut, for risikoen er vel liten - men angsten er der: Jeg var på en homsebar og så porno sammen med en fremmed mann. Jeg befølte ham på brystkassen før jeg onanerte meg selv med samme hånd. Kan jeg ha overført noen væsker via min hånd som gir meg hiv-risiko? Jeg tok altså ikke på hans penois, lot heller ikke ham ta på min. Dermed var det selvfølgelig ikke snakk om verken anal- eller oralsex. Likevel er jeg engstelig, for jeg vet jo ikke hva han eventuelt har hatt på brystet før, om jegkan ha øverført precum eller sekreter på denne måten til min egen penis.

Mann 41
Svar

Hei og takk for bevet ditt. Spørsmålet er langt fra dumt, du gjorde noe som du tenkte kanskje skulle kunne skade deg og har et relevant spørsmål i den forbindelse. Svaret er ganske enktel at nei, det at du strøk ham på brystet mens du masturberte er regnet for helt sikker sex. Jeg forstår at du gjør deg tanker om at hvis han skulle kunnet ha hatt sæd e.l. på brystet som du da kunne la komme i kontakt med penishodet og urinrørsmunningen for så at denne væsken ville trenge inn i urinrøret så er det helt naturlige tanker, det er ikke ulogisk og således en tenkt mulig smittevei. 


Forholdet er imildetid det at det finnes nærmest utallige slike logiske slutninger om mulige smitteveier som det svært ofte blir spurt om og som har blitt diskutert i de snart 40 årene vi har hatt en epidemi med HIV. Den hadde imidlertid vært adskillig større hvis alle slike tenkte smitteveier skulle ha ført til overføring av HIV-viruset. Men det er altså ikke tilfellet, HIV-viruset er i seg selv svært lite smittsomt og derfor har jo epidemien fått en nokså begrenset utbredelse i de utviklede land. HIV smitter prinsipielt og praktisk på tre forskjellige måter;- fra mor til barn, ved blodsmitte og ved seksuelle praktiser som generelt involverer gjensidig slimhinnekontakt som ved samleie, mer smittebærende ved analsamleier enn ved vaginalsamleier som du helt sikkert er godt orientert om. Så altså, ingen grunn til engstelse !