Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det trygt for helsepersonell med risikofaktorer å arbeide med coronasmittede?

Spørsmål

Jeg er pensjonert intensivsykepleier ,69 år.Har en revmatisk sykdom .Behandles nå med en liten dose Metotrexate.Crp rundt 16,SR noe forhøyet.Bør jeg ta vakter ved Intensivavdeling som har coronasmittede pasienter?

Kvinne 69
Svar

Dette er et vanskelig spørsmål, og jeg skjønner godt at du har lyst til å bidra. 

Helsepersonell har økt risiko for å få coronasmitte. Man bruker vanlig dråpesmitteregime på norske sykehus, og man er ikke 100 % beskyttet. 

Jeg har ikke funnet noen data som indikerer at en lav dose metotrexat gir økt risiko for å dø av SARS-CoV-2-infeksjon, men det gir jo immunforsvaret en redusert evne til å motarbeide infeksjoner, og kombinert med alderen din er det klart at en infeksjon med dette nye coronaviruset  vil være farlig for deg. 

Inntil vi har en effektiv behandliing er mitt råd at du ikke pådrar deg økt risiko for denne infeksjonen. Om vi får en behandling vil det stille seg helt annerledes, for da vil du raskt bli testet og kunne få behandling før det utvikler seg til en alvorlig infeksjon.