Er det kyssesyke?

Spørsmål

Jeg har fått tatt 2 tester, en hurtig, og en test som tar ca. 1 uke å få ferdig. Nå har begge testene vist at jeg har mononucleose. Men jeg har endel symptomer som tilsier at jeg ikke har det. Jeg har f.eks hatt kløende utslett og diare. Er det noen mulighet for, selv om begge testene viste at jeg har kyssesyke, at jeg kan ha noen andre sykdommer, som f.eks den alvorlige infeksjonen HIV?

Sykdommer: Kyssesyke

Mann, 19 år

Svar

Kjære mann, 19 år!

Du har tatt en hurtigtest, hos legen, og en test der det er sendt serum til et større laboratorium. Begge viser at du har mononukleose, og det betyr at du helt sikkert har det. Prøvene er postive i den aktive fasen av sykdommen, mens gjennomgått infeksjon vil gi andre antistoffer og også kunne registreres (på den prøven som sendes inn). Både utslett og diare kan forekomme ved mononukleose. Dersom du fikk antibiotika først (antatt halsbetennelse) er diare og utslett ennå vanligere.

Mononuklose og hiv kan ikke forveksles på blodprøvene.