Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det flåttbitt eller reaksjon på insektstikk?

Spørsmål

Eg fekk eit insektsstikk bak venstre legg på Sørenga i Oslo 17.juli (såg det flaug av gårde og kunne vore klegg/kveps/bie). Stikket vart litt raudt og hovent, men roa seg etter kort tid. To dager etter dro eg til ein camping nær Fredrikstad. Etter ca ei veke frå stikkdagen i Oslo fekk eg kraftig kløe og hevelse på stikkstaden (var då i Stavern). Kjøpte zyrtec og hydrokortisonkrem etter eit par dagar. Kan eg ha fått eit nytt stikk eller ein reaksjon på første stikk? Det klødde intenst som kanskje er meir typisk klegg enn flått. Er redd for borreliose og om ein flått kunne bitt på same stad utan at eg har sett den. Var til lege i dag og ho sa ho ikkje kunne utelukke flått pga utslettet, sjølv om det ikkje var eit typisk Erytema migrans. Ho gav ingen antibiotika. Tok nokre blodprøver (CRP, senkning, leucocytter og allergiprøver mot innsekt). Legg ved nokre bilder tatt siste tre dagar ( 1.bilde tatt mandag før zyrtec/hydrokortisonkrem , 2.bilde tirsdag, 3.bilde i dag). Kva tenkjer du? Skal eg slå meg til ro og sjå dette an ?

Kvinne 53
Svar

Hei. 

Stikk av bier og veps svir kraftig med en gang, og går fort over. Stikk av klegg gjør ikke så vondt, men kløen kan vare i mange dager. Det kan godt hende at det er to ting, et insektstikk 17. juli og et flåttbitt før eller etter den datoen på omtrent det samme stedet, som du ikke har merket.Vi kan ikke her utelukke at det er erythema migrans ut fra hvordan det ser ut på bildene, og om det røde feltet har økt i størrelse de siste dagene anbefaler jeg en penicillinkur ( 1g x 4 i 14 dager, tas utenom måltider) med tanke på Erythema migrans. Om det allerede er i ferd med å gi seg av seg selv trenger du ikke penicillin.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-