Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det farlig å spise dårlig stekt svinekjøtt?

Spørsmål

Hei! Vi er på ferie i Danmark og mine spørsmål gjelder ikke-gjennomstekt svinekjøtt. Vi spiste røyket skinkestek til middag igår. I Norge er jo skinker vanligvis forhåndskokt og skal bare varmes, dette var visst ikke tilfelle her. På pakken stod det at kjøttet skulle kokes eller gjennomvarmes til en kjernetemperatur på 72 grader, men kokken overså ved et uhell dette og varmet skinken i ovnen på 150 grader i ca 15 minutter. Kjøttet var da skivet og pakket i folie. Underveis i måltidet merket jeg at kjøttet ikke var gjennomstekt og jeg er nå veldig redd for at vi kan bli syke. Foreløpig har vi ingen symptomer. Hva bør vi gjøre? Jeg har en datter på 10 mnd, hun spiste ikke middagen, men jeg er redd for at jeg kan smitte henne dersom jeg har blitt syk. Er det noen risiko for dette? Vi planlegger også å forsøke å bli gravide igjen om noen måneder. Er det noen tester som bør tas i forbindelse med dette? Mvh fortvilet turist

Kvinne 34
Svar

Det er to parasittsykdommer man kan få av svinekjøtt: trikinose og svinebendelorm. Disse sykdommene er ikke noe problem der det er god veterinærkontroll, som i Danmark og Norge. 


Man kan få toxoplasmose av både rått kjøtt og rå salat, men den  parasitten gir vanligvis ikke noen alvorlig infeksjon. Den er farlig om man får den når man er gravid, men du er jo ennå ikke gravid, og hvis du venter en måned eller  med å påbegynne graviditeten burde det gå bra.


Forøvrig er det mulig å få akutte bakterie- og virussykdommer fra rått kjøtt, men om dere ikke har symptomer er det ikke noe problem.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-