Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det Borreilia?

Spørsmål

Hei jeg ble i 2016 behandlet for borrelia bare fordi det var mistanke om det. Kuren var Doksycyklin: 100 mg x 2 (14 dager) Etter dette ble jeg helt slått ut med muskelsvakhet, trøtthet, nattesvette, var ukonsentrert og hadde smerter i lår og armer. Dette endte med at de prøvde å gi meg en kur til da med erymax da ble jeg så ille at jeg ble fullstendig sengeliggende i over 6 måneder. Jeg har brukt 4 år på å bli bedre. Har fått ME diagnose etter 3 år.

Nå fikk jeg borrelia infeksjon i huden. Jeg sa i fra at jeg ble dårlig av Doksycyklin: 100 mg x 2 (14 dager og Erymax. Denne gangen fikk jeg Apocillin 4x1g om dagen. To dager inn i kuren begynte muskelsvakheter og smerter, ukonsentrert og stiv nakke å komme tilbake. Hva gjør jeg nå?

Prøver å si i fra i dag på ny legetime, men får bare beskjed om at alle blir slappe av disse medisinene. Jeg kjenner meg varm og det brenner på en måte innvendig, varm i ansiktet også. Jeg orker ikke å gå nye fire år når jeg har ansvar for to barn alene, har ikke sjans hvis jeg skulle bli så dårlig igjen.

Kan jeg være allergisk for disse penicillin typene. Har du hørt om flere som har det sånn. Finnes det noe medisin jeg kan få i tillegg så jeg slipper å få det sånn? Jeg tar masse probiotika og spiser til hver tablett. Jeg tåler antibiotika som er rettet mot noen få typer bakterier men de bredspektra blir jeg alvorlig dårlig av. Jeg får en følelse av at kroppen. Ikke klarer å få renset ut avfallstoffer kan det stemme? Finnes det medisin for det? Kan penicillin skade nervesystemet? Bør jeg slutte for å ikke bli sengeliggende?

Jeg har hatt en sjelden svangerskapssykdom som heter svangerskapspemfigoid det er etter denne jeg begynte å bli dårlig av penicillin, kan det ha en sammenheng. Også lurer jeg på om det går an å ta biopsi av utslettet å heller få behandling for en bakterie isteden for bredspektra. Åssen hjelp kan jeg få for og undersøkelser for å finne ut hva dette er. Har tatt masse prøver før ME diagnose uten funn. Sender med bilde av utslett

Kvinne 39
Svar

Jeg kan ikke si sikkert at det Borrelia ut fra bildet du sendte. Fjernet du en flått der utslettet er nå? Hvis ikke har vi ikke noe å bygge diagnosen på. Penicillin er førstevalget ved behandling av Erythema chronicum migrans(ECM). Det er ikke noe bredspektret antibiotikum, og man pleier ikke å bli slapp eller få muskelsmerter av det, men noen er allergiske mot penicillin.  

Du spør hva du skal gjøre nå. Dersom dette er sikker borreliose bør du fullføre penicillinkuren, men du bør overveie å slutter med penicillin om du mener at du har uakspetable bivirkinger. Om utslettet ikke vokser i utstrekning kan du regne med at det ikke er noen pågående Borreliainfeksjon. Når diagnosen ikke er opplagt er den vanskelig. ECM gir vanligvis ikke positiv antistofftest. Det gjøres  direkte påvisning med PCR ved Sørlandet sykehus og Sykehuset i Vestfold, men jeg tror ikke de gjør det ved  ECM, men bare ved de alvorlige borreliasykdommene.  

Det er ikke noen medisiner som kan motvirke bivirkninger av antibiotika. Hva mener du med avfallsstoffer? Mener du nedbrytningsprodukter av medisinene? Jeg kjenner ikke til om det er mulig, og det finnes neppe noen medisin for det. Penicillin kan ikke skade nervesystemet i de dosene det er snakk om. Dosen du får i deg med tabletter er kanskje 3 millioner IE per dag. Ved noen infeksjoner kan man gi 30 millioner IE intravvenøst per dag, uten at man risikerer skade av det. Du spør om du bør slutte for ikke å bli sengeliggende. Hvis du ikke er sengeliggende har du ikke så alvorlige bivirkninger at du er nødt til å slutte, og jeg tviler på om det i det hele tatt er penicillen som er årsaken til slappheten.

Det går an å ta en bakteriologisk prøve fra såret midt i utslettet, men det er lte å få ut av det når du allerede får antibiotika.

Når det gjelder hva slags hjelp og undsersøkelser du kan få må dette styres av fastlegen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-