En sannsynlig urethritt

Spørsmål

Hei, hadde sex i helgen, og da jeg våknet dagen etter hadde jeg svie i urinrøret, har ikke hatt svie når jeg tisser. Tok en test 2 dager etterpå, å fikk den tilbake var den negativ. Men det var jo like etter jeg hadde hatt sex og har hørt at jeg brude vente med prøven.Tisset litt i toalettet, før jeg tisset i koppen da jeg tok prøven, og jeg har hørt at dette var feil. Er det mulighet for at jeg har klamydia eller noe lignende, og at siden det var like etter pluss at jeg tisset litt i toalettet først, at denne prøven kan være feil? Hjelp!

Mann 21
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Selv om nåtidens prøver er genteknologiske så er to dager i korteste laget for korrekte prøvesvar. Ut fra det du skriver passer tilstanden godt med det som kalles urethritt, dvs. en seksuelt overført betennelse ytterst i urinrøret. Den fremkalles av mikrobene chlamydia, mycoplasma genitalium og gonorebakterien, samt endel andre som man ikke kan påvise i laboratoriet, da kalles tilstanden for uspesifikk urethritt. Og ja, det er den første delen av urinprøven som er viktig, så hvis du allerede ikke har vært tilbake til ny prøve bør du gjøre det, ca. en uke etter den tiden du mener du kunne ha blitt smittet. 


Tilstanden bør nok i alle fall behandles og samtidig skal partner behandles, det er hensiktsmessig at både du og partneren undersøkes og at begge behandles samtidig. Man skal ikke ha sex i behandlingstiden for å hindre ping-pong-smitte, dvs. at den andre er halvferdig behandlet, men smitter partneren igjen før behandlngen er ferdig for ham eller henne og slik kan det fortsette medmindre man altså behandles samtidig. Lykke til og god bedring.