Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En overveiende sannsynlig herpes simplex

Spørsmål

Hei. Jeg har vært sammen med samme dame i 12 år, og har ikke hatt andre partnere i løpet av den tiden. For 2 år siden fikk jeg plutselig noen små væskefylte blemmer/kviser på penis. De er samlet på ca 1 cm2 i en klynge. Se vedlagte bilde. De dukker opp 2-3 ganger i halvåret på forskjellige steder, men alltid litt nede på skaftet når forhuden er trukket tilbake. Jeg skviser alle blemmene for å få ut væsken selv om det er fryktelig smertefullt. Hver blemme etterlater da et lite sår som gror på vanlig vis. Se vedlagt bilde. Det tar 1-2 uker før alt er normalt og restene av skorpe/arr stort sett er borte. Etter det jeg vet, så har jeg aldri hatt kjønnssykdom. Hva kan dette være? Er det sånn at man kan være smittet av kjønnsvorter el lignende, uten å få fysisk utslag, men likevel overføre smitten til andre? Jeg vet at min samboer har hatt chlamydia før vi møttes, og svært mange partnere i en 4-års periode før hun traff meg.

Mann 47
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Bildene viser en klassisk herpes simplex, med på to av bildene intakte væskefyllte blemmer  og det siste med sårene blærene etterlater seg når de går bort. Herpes simplex kan være enten type 1, den som vanligvis kommer på leppen og type 2, den som vanligvis kommer nedentil. Type 1 har vanligvis færre utbrudd enn type 2.  Herpes er en selvstendig seksuelt overført tilstand og har ikke noe med kjønnsvorter eller chlamydia å gjøre. 


Du lurer rimeligvis på en forklaring på dette da du bare har vært sammen med din faste partner de senere år. Ikke sjelden blir den ene part smittet av den andre via en leppeherpes, som gjennom mange år kan være så utydelig at man ikke oppfatter at man har en slik. Opptil 70 % av en befolkning har en leppeherpes, vanligvis overført i barnealder. Den trenger altså ikke å smitte før den faktisk gjør det, for å si det slik. Utbruddene kan være ørsmå, umerkelige for så å bli større, hvorfor vet man ikke. Et lite sår i en munnvik kan representere en herpes f. eks. Den overføres som oftest ved oral sex. 


Den andre muligheten er at du selv kan ha hatt en munnherpes i svært lang tid, den kan ha blitt overført til partneren som så overfører den til deg nedentil. 


Spørsmålet er hvordan dette kan ha seg hvis det du har ikke er en herpe type 1, men en type 2, den som vanligvis overføres nedentil. Noe av den samme mekanismen som ovenfor beskrevet kan også også være gangbar for dette;- ikke alle herpes type 2 sitter nedentil, den kan også sitte på leppen, og ikke minst altså, omvendt. 


Dette kan du bare finne ut av når du går til legen enten så snart som mulig nå, mens det fremdeles er rester av sårene som det kan tas prøver av, eller venter til neste utbrudd og går når du da hat fått utviklet blemmer. Dessuten er det jo av interesse å klarlegge partnerens forhold når det gjelder herpes. begge deler kan du/dere ta opp med primærlegen. 


Herpes er ikke farlig på noen måte, begge typene kan bryte ut med ujevne mellomrom, eller de kan være i ro i lange tider av gangen;- du skriver at din kommer 2-3 ganger i året og det er nok kanskje nokså vanlig.