En ny kjønnssykdom?

Spørsmål

Hei.

Leste på NRK-tekst-tv at det var kommet en ny kjønnssykdom ved navn "Mycoplasma Genitalium". Det sto faktisk at flere tusen nordmenn var smittet, og at de ikke var klar over det.
Jeg vil gjerne vite mer om denne sykdommen, i den grad det er mulig.
På forhånd takk.

Mann, 18 år

Svar

Hei!

Det er riktig at forskerne har oppdaget en ny kjønnssykdom ved navn Mycoplasma Genitalium. Mycoplasma er en kjent bakterieart med ca. 15 ulike undergrupper. Mycoplasma pneumoniae er en bakterie som er kjent for å gi en såkalt atypisk lungebetennelse, men mycoplasma genitalium har vært mindre kjent.

Bakterien ble oppdaget for ca. 20 år siden, men det er først de senere årene at det er oppdaget at bakterien gir liknende symptomer som klamydia. Den er svært smittsom og det er rundt 50% sjanse for å bli smittet ved et ubeskyttet samleie.

På lang sikt kan kvinner risikere å bli steril av sykdommen på lik linje med klamydia, men problemet i dag er at vi ikke har gode teknikker for å påvise bakterien.

Forhåpentligvis vil det komomme lett tilgjengelige laboratorieteknikker de nærmeste årene for å påvise denne bakterien.

Legen din kan behandle infeksjonen med vanlig antibiotika. Dette kan være aktuelt hvis du har klamydialiknende symptomer men klamydiatesten er negativ.