Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

EBV og høye leververdier

Spørsmål

Hei! Jeg har i over 10 år vært plaget med for høye leververdier etter jeg gjennomgikk kyssesyken og cytomegalovirus da jeg var ca 18 år. Da jeg var syk den gang var verdiene svært høye, men sank over tid til moderat forhøyet, og det har de vært siden. Jeg har over årene jevnlig tatt prøver av leververdier, de har alltid vært over normalen. Alkohol forbruk er moderat, ca 1-2 ganger i måneden. Jeg drikker mye alkohol når jeg først drikker, men dette burde allikevel ikke være årsak til problemstillingen min. Jeg har over alle disse årene også hatt symtomer fra leverområdet, har følt at det er "hovent/oppblåst" der, spesielt når jeg sitter, av og til smerter, spesielt etter alkohol. Det som imidlertid er grunnen til min henvendelse til dere, er at sist jeg tok ultralyd av blæren i forbindelse med sjekk av overaktiv blære så kommenterte urologen at jeg hadde såkalt fettlever, han viste meg også dette på skjermen, så tydelig ett hvitaktig belegg rundt leveren. Jeg synes dette er grunn til bekymring da jeg har tatt ultralyd av leveren for en del år tilbake, og da så den normal ut. Kan det være en medisinsk årsak til dette? Er det noe som kan utredes videre? Medisinutløst? Medisiner? Behandling? Legen min sier bare at jeg må slanke meg, leve sunt, ikke drikke alkohol, og dette er jo bra for alle. Men levercirrhose i en alder av 31? Seneste verdier fra november 2017 viste følgende: P-ALAT:71*H (10 - 70) P-ALP:74 P-GT:71 P-Bilirubin:9 P-Amylase, total:25 P-LD:189 P-CK:1481*H (50 - 400) P-Kolesterol:6,3 P-HDL-Kolesterol:0,9 P-LDL-Kolesterol:4,6 P-Triglyserid, fastende:2,04 B-Hemoglobin:15,2 Ery-MCV:88 B-Leukocytter:5,9 B-Nøytrofile granulocytter:2,3 B-Lymfocytter:2,8 B-Monocytter:0,43 B-Eosinofile granulocytter:0,3 B-Basofile granulocytter:0,1 B-Trombocytter:304 P-CRP

Mann 31
Svar

Hei,

Først beklager at dette svaret er sent ute. Du spør om fettlever, og nevner at du har hatt høye leververdier siden du hadde EBV. Det mest oppsiktsvekkende resultatet på prøvene du legger ved her er CK verdien. Dette kan skyldes alt fra medisiner til forskjellige sykdommer, og det er et resultat du burde få utredet. Du legger ikke ved AST verdien, og den ville være viktig å sammenligne med ALT verdien din for å kunne si litt mer om hva som kan foregå i leveren din. Jeg har ikke vekten din, men hvis du har fettlever er det viktig at du ser en leverspesialist. Det er noe som heter ikke-alkoholisk steatohepatitt, og dette er muligens noe du kan ha. Hvis du har høye leververdier er det også viktig at du følges av en leverspesialist og eventuelt ser om du trenger en leverbiopsi eller andre diagnostiske prøver. Det ville også være fint om man kunne sammenligne den gamle ultralyden og den nye for å se om det er noen forskjeller på dem. Det er ofte en hvit linje rundt leveren på ultralyd, og det er ikke det samme som fettlever. Vi ser på selve leveren for å se om det fettlever. 

Hvis du er overvektig, har høyt blodtrykk og høyt kolesterol og evt har begynnende fettlever eller såkalt ikke-alkoholisk steatohepatitt, har legen din helt rett i at du bør trene mer, prøve å gå ned i vekt, ikke drikke alkohol, og det er mulig at du trenger medisiner som kan hjelpe deg med dette. Det ville også være viktig å sjekke om du har forhøyet blodsukker da diabetes kan henge sammen med dette syndromet. 

Jeg vil foreslå at du hører på legen din om dette, at du evt ber om å få henvisning til en leverspesialist for å få en videre vurdering, og jeg ville også passe på at alle andre grunner til dette som feks hepatitt C eller B, har blitt utredet. Jeg formoder at legen din allerede har gjort dette. Jeg legger også ved en artikkel om ikke-alkoholisk steatohepatitt så du kan lese litt mer selv. 

Lykke til videre, og ta gjerne kontakt hvis du har flere spørsmål. 


https://tidsskriftet.no/2001/08/klinikk-og-forskning/ikke-alkoholisk-steatohepatitt


Mvh,


Nina Bryhn, MD