Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diverse symptomer i to uker hos nittenåring

Spørsmål

Hei!
Jeg har i det siste (1-2 uker) lagt merke til noen endringer i kroppen

-Følsomt brystparti
-Kan se ut som blodig avføring
-Vond smak i munn (kan minne litt om smaken jeg hadde ved streptokokker)
-Bløt avføring

Lurer på hva dette kan være symptomer på, om det er grunn til bekymring, og om jeg bør oppsøke lege.

Svar

Hei.

Du er en (formodentlig) frisk 19-årig gutt, som nå har registrert noen endringer i kroppen i 1-2 uker.
Du lurer naturligvis på hva dette kan skyldes.

Innledningsvis må jeg orientere om at vi naturlig nok ikke kan stille diagnoser over nett, uten å undersøke pasienten, men jeg kan tenke litt høyt omkring dette, og gi deg noen råd.

Det mest sannsynlige er nok en infeksjon av noe slag. Symptomer som plutselig oppstår, hos en tidligere frisk person, selv hos unge mennesker, er oftest infeksjoner. Og det er jo årstiden for det.
Dersom dette nå etterhvert begynner å avta, og forsvinner helt, så har du mer eller mindre bevist at det var årsaken. Ditt immunapparat tar hånd om det aller meste av slike ting, og det meste skyldes virus, som der forøvrig ikke finnes medisiner mot.

Jeg synes at du skal se dette an noe, siden det har vart så kort tid, for å se utviklingen an. Blir du ikke bedre litt etter litt, eller at du evt blir verre, så oppsøke du lege.

Dette med "følsomt brystparti" skjønner jeg ikke, og er ikke sikker på hva du mener. Men jeg tror du kan overse dette. Det er ikke et sykdomstegn, generelt sett.
Så til dette med at det "kan se ut som blodig avføring". Hvis det er mistanke om blod i avføringen, og årsaken ikke er åpenbar, slik som f.eks. hemoroider, eller en rift i endetarmsåpningen, så er blod i avføringen noe man skal oppsøke lege for, siden det kan skyldes sykdom, inkl alvorligere sykdommer. Men her skriver du altså "kan se ut som", og da blir jeg naturligvis usikker på om det er blod, og om hva du egentlig ser.
Blod ser ut som blod, enten tyntflytende rødt i toalettskålen, slik det hadde sett ut hvis du hadde kuttet deg i fingeren og latt blodet dryppe ned i toalettskålen.
Eller så kan det være mer koagulert, størknet blod, som henger i "strimler", omtrent slik det ser ut når vi sløyer fisk.
Eller hvis det blør fra høyt oppi tarmen, eller fra magen, så vil blodet fordøyes underveis, og da ser vi ikke blod i avføringen, men svart, ofte illeluktende avføring, som tegn på fordøyd blod fra tarmen.

Er du usikker på noe av dette, eller om det er blod, så sjekker fastlegen dette for deg med en prøve som heter Hemofec. Den påviser blod i avføringen som ikke er synlig for øyet.

Vond smak i munnen gir mistanke om infeksjon i øvre luftveier. Bløt avføring gir mistanke om infeksjon i mage-tarm, f.eks. et virus.

Håper at informasjonen her kan være til nytte for deg. God bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-