Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det kribler i hals og nese, kan jeg ha innvollsorm?

Spørsmål

Jeg tror jeg har fått parasitter i tarm eller/ og spiserør. Våkner om morgenen med mye sand og små hvite "pølser" i munnen. Døgnet rundt med bevegelse i hals og nese. Føler også at noe/ noen er på veg ned i luftrøret (pga fryktelig hoste) Har også "plukket" ut av nesen noe som minner om noe som etterhvert kan minne om ...

Kvinne 75
Svar

Hei.


Jeg har sett på bildet du har vedlagt, men det er ikke egnet til å trekke noen konklusjoner. Den hvite tingen på bildet er ikke i fokus, og i tillegg har den ikke fasong som en mark, pga den uregelmessige tykkelsen. Her over internett kan jeg imidlertid uansett hverken avkrefte eller bekrefte en markdiagnose hos deg, og heller ikke behandle deg om du har det, så mitt råd er følgende: 

Ta med deg en liten bit avføring i et lukket glass til fastlegen din. Denne vil da bli sendt inn til et mikrobiologisk laboratorie for å se om det er mark / egg i avføringen. 

I tillegg må du ta en annen prøve, for å se etter barnemark:

Få et objektglass på forkontoret på legekontoret (en tynn glassplate) og kjøp en rull med helt gjennomsiktig vanlig tape.

Når du våkner om morgenen, før avføring og dusj, tar du en bit tape og trykker mot anus, og drar den av igjen. Den klistrer du så på objektglasset, som du så tar med til legekontoret. Da vil denne bli undersøkt i mikroskop for å se etter barnemarkegg, for hvis man har det, så er det slik at marken kryper ut av anus om natten og legger egg utenfor analåpningen.


Siden det finnes parasitter som kan bevege seg opp i luftveier og svelg også, og noe av det du beskriver kan kanskje gi mistanke om dette, og du selvfølgelig vil bli kvitt det om du har det, så synes jeg absolutt at du skal få funnet ut av dette, slik som ovenfor beskrevet


Lykke til.