Cytomegalovirus - er det farlig?

Spørsmål

Jeg har fått diagnosen positiv på Cytomegalo virus.. Som jeg forstod av legen min så var dette et uskyldig virus. Men etter å ha lest litt om det på internett så har det dukket opp noen spørsmål. Er dette viruset Herpes 1 eller 2 ? Kan jeg få utslett av det ? Hvordan må jeg forholde meg når det gjelder SEX og smitte andre ? Er det sant at dette kan gi spontan abort hos gravide kvinner ? På forhånd takk ! Sykdommer: Cytomegalo virus Mann, 31 år

Svar

Hei!

CMV er et spesielt virus som ikke så ofte blir diagnostisert, men som sannsynligvis er veldig vanlig. Viruset er riktignok i herpesfamilien, men herpes 1 og 2 er andre virus, forskjellig fra CMV. Viruset smitter fra person til person ved dråpesmitte, og ved 35-årsalder er de aller fleste smittet.

Viruset gir ikke utslett, men ofte allmennsymptomer med feber og lette halssymptomer. En sjelden gang kan pasienten få symptomer i form abv lungebetennelse og leverbetennelse, men dette er svært sjelden.

Det er ingen spesiell terapi nødvendig ved vanlig forløp, sykdommen går over av seg selv.

Etter at infeksjonen er over ligger viruset latent i kroppen og kan aktiveres hvis immunforsvaret svekkes av en eller annen grunn eller ved graviditet. Barn kan av denne grunn fødes med CMV-smitte, men det gir som regel ikke symptomer.

Du kan som regel ikke hindre at du smitter andre, og siden infeksjonen vanligvis ikke gir symptomer behøver du ikke bekymre deg for dette.

Det er flere måter å stille diagnosen på ved blodprøver, men tolkningen av disse kan være svært vanskelig. Svært mange er seropositive for CMV, men det behøver ikke å bety aktuell infeksjon, snarere at personen har gjennomgått en slik infeksjon tidligere. Du kan spørre legen din om blodprøevene er entydige på at du har en pågående infeksjon eller om blodprøven kun tyde rpå at du har gjennomgått infeksjon.