Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Coronavirus, graviditet, nyfødte

Spørsmål

Hei. I disse dager er det mye snakk om coronaviruset, men vanskelig å finne god nok informasjon. Jeg vet at mye fortsatt er usikkert sånn med tanke på at viruset er ganske nytt, men prøver likevel her i håp om å bli litt klokere. Jeg er ikke bekymret for meg selv da jeg er jeg fortsatt er "ung" (29år) Men jeg jeg har ei høygravid samboer, å det bekymrer meg litt dadet er vanskelig å finne informasjon om dette. Kan du fortelle litt om hva som kan skje med mor og barn om mor skal bli smittet, eller hva som kan skje om ett nyfødt barn skulle bli smittet? Kan også legge til at samboern er 27år, god helse og har vært frisk under hele svangerskapet. Termin om ca 2måneder. Takk på forhånd.

Mann 29
Svar

Hei.


Dette er en situasjon hvor vi fremdeles ikke har fullgod informasjon og oversikt, f.eks. over slike spesielle situasjoner som du beskriver.

Vi vet generelt at gravide har noe nedsatt immunforsvar, og at det kan se ut som at gravide har høyere risiko for å bli alvorlige syk av coronaviruset, f.eks. i form av lungebetennelse. Det kan du lese mer om denne artikkelen:


https://www.contagionlive.com/news/can-coronavirus-pass-from-pregnant-women-to-infants

Jeg siterer herfra:

"Pregnant women are at increased risk for severe pneumonia and respiratory infection due to immunosuppression. In some cases, respiratory infections can lead to birth complications. For example, a study of pregnant women who were hospitalized with influenza found a substantially higher preterm birth rate than that of the general population."


Overføring av virus fra mor til foster er ennå ikke blitt påvist.


Les gjerne denne artikkelen også:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-faq.html


Når det gjelder hvordan svært små barn blir syke av coronavirus, så har man også lite informasjon foreløpig.

Her er en artikkel om omtaler 9 barn mellom 1 og 11 mnd:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2761659

Der beskrives lettere symptomer hos disse barna med corona, enn for eldre, og det er også generelt det man har sett om barn og coronainfeksjon generelt, at de får langt lettere sykdomsbilde enn voksne og eldre, ofte bare lette forkjølelseslignende symptomer.


Forøvrig tenker jeg at istedet for å bekymre deg, slik jeg selvfølgelig forstår du gjør, så bør du og dere heller tenke rent praktisk her, i forhold til å unngå infeksjon, da det er det eneste dere kan gjøre. Det betyr følge situasjonen nøye her til lands, spesielt rådene som blir gitt fra Folkehelsa til enhver tid, og unngå unødig tett sosial kontakt som offentlige møtesteder, unødvendige flyturer, spesielt utenlands, især til de områder hvor der er høy forekomst. Håndvask er avgjørende, samt å holde avstand til hostende personer. 


Håper svaret er til nytte. Lykke til.