Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Coronarisiko fra ektemann på boreplattform?

Spørsmål

Hei, min mann jobber på plattform med mange mennesker med ulike nasjonaliteter i nordsjøen. I disse dager synes jeg det er veldig utfordrende at min mann har denne jobben, jeg føler risikoen for at han skal bringe med smitte hjem til våre barn øker betraktelig. Vi har to barn. Vi har en sønn som nå er 9 år, i 2016 lå i respirator pga lungebetennelse i forbindelse med influensa. Han har ingen kjente underliggende sykdommer. Min mann har en lengre flyreise hjem. 1.Nå som det er korona lurer jeg på om min mann kan trygt komme hjem med tanke på vår sønn ? eller burde vi tenke at han bør være i karantene først? Vi er veldig redd for at vi skal utsette vår sønn for unødig risiko, selv om han er "friskmeldt". Vi har i de 3 siste ukene tatt all forholdstregler som vi kan! 2. Burde jeg være ekstra engstelig for sønnen vår nå som det er korona? Eller er det slik at når han er friskmeldt er det ikke noe større sjangse for at han blir mer syk enn andre? Jeg har lest at man kan ha et "genetisk hull" i immunforsvaret,er det kun ifh til enkelte virus, eller er dette "hullet" gjeldene i møte med alle typer virus? 3. Vi ønsker ikke å sende han på skolen når den åpner i slutten av april. Har han "rett" på sykemelding? Jeg er fult klar over at jeg kan ta han ut av skolen da det ikke er skoleplikt.

Mann 9
Svar

Dersom de andre på boreplattformen var friske og mannen din er frisk er det ikke speielt stor risiko for at han er smittet av coronavirus, det kan nesten betraktes som en karantenesituasjon. Men flyreisen kan være en risikosituasjon, og han skal vel i utgangspunktet i karantene på grunn av den.

Når det gjelder niåringen: Om det ikke er holdepunkter for at han har noe generelt galt med immunforsvaret er han ikke i noen spesielt høy risiko, selv om han ble livstruende syk av influensavirus. Om han har et hull i immunfoprsvaret mot coronavirus kan vi ikke vite, men så vidt jeg vet har det hittil ikke forekommet dødsfall av det nye coronaviruset hos noen under 10 år. 

Når det gjelder skolestart mener jeg dere bare må følge det skolen og helsemyndighetene bestemmer. Når man stenger skolene er det ikke fordi coronaviruset er farlig for barna, men fordi man er redd for at barna kanskje kan overføre smitte til personer som er utsatt for å få alvorlig coronainfeksjon.