Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Clostridieinfektion

Spørsmål

Hei! Jeg har flere spørsmål om clostridiuminfeksjon som jeg håper å få svar på. Fastlegen min virker å ikke ha så mye erfaring med dette. På grunn av mastitt tok jeg en antibiotikakur med dicloxacillin i 10 dager. En uke etter avsluttet kur fikk jeg løs mage, med slim i avføringen. Avføringsprøve har vist clostridium. Jeg har ikke hatt andre symptomer en løs avføring. Ikke vanntynn. Det er nå 5 uker siden jeg avsluttet kuren og jeg er enda ikke bra. Det var noen dager der avføringen var nesten helt normal og jeg trodde jeg var helt bra, men så ble den løsere igjen og det kan fortsatt komme klumper med slim. Ellers har jeg ikke feber eller magesmerter. Bekymrer meg veldig nå, kjenner på angst for at jeg vil trenge antibiotika en gang senere og få dette på nytt. Fastlege mente jeg ikke trenger antibiotika mot clostridium, og jeg vil også helst slippe. Særlig siden jeg ammer. Leser mye om hvor farlig denne bakterien kan være og bekymrer meg mye nå. Mine spørsmål er: 1. Hvor lenge kan det ta før jeg blir helt kvitt infeksjonen uten antibiotika? Er det farlig om jeg går med infeksjon i flere uker eller måneder? 2. Det er vanligst at eldre, syke pasienter i sykehus får dette. Er det sannsynlig at jeg har dårlig immunforsvar? Jeg er ellers frisk. 3. Hvis jeg blir helt bra, er denne bakterien da sanert? Er jeg garantert kvitt bakterien hvis nye prøver blir negative? 4. Leser at blant spedbarn er opp til 50 % bærere. Er ikke de en smittekilde da? Kan smitten ha kommet fra babyen min? Kan hun evt. smitte meg igjen? 5. Hva bør jeg spise og ikke spise? Har drukket mye biola. Men så kom jeg over en studie som viste at ved inntak av probiotika tok det lenger tid for tarmfloraen å normalisere seg, så nå har jeg kuttet det ut. Hvordan kan jeg bedre tarmfloraen min? 6. Avføringstransplantasjon skal være minst like effektiv som antibiotika. Vet du om det er noen sykehus i Norge som tilbyr dette? Evt. private sykehus? Jeg ville foretrukket det som behandling. Tusen takk for svar!

Kvinne 29
Svar

Hei och tack för dina frågor,

Jag ska försöka svara på dem i ordning:

1. Normalt sett behandlar man infektionen med antibiotika som heter metronidazol eller vacomycin. Men man kan givetvis bli bra även utan antibiotika. Du verkar ha blivit bättre av dig själv. I enstaka fall får man en svår clostridieinfektion. Då får man en ilsken betennelse av tarmen och då måste man ha behandling. Tyvärr ser man en del recidiv av infeksjonen. Man blir bra på 1-4 veckor. Sedan kan man få den åter. Det gäller främst äldre personer. Man räknar med att var 4e 3ll34 5e person får ett skov med en ny infektion.

2. Viist är det vanligast hos äldre men det drabbar även många unga människor. Du behöver inte vara orolig för diit immunförsvar.

3. Ja det kan man säga. Dina tester kommer att bli negativa. Samtidigt vet man att clostridierna finns bormalt i tarmen. De finns dock bara i en väldigt liten mängd som man normalt sett inte kan detektera. Anledningen till att man får en infeksjon är att man efter att ha tagit antibiotika (diclocil i ditt fall) så stör man den normala tarmföoran och den lilla mängden clostridier man har kan då expandera och ge symptom.

4. Nej, man blir inte smittad av barn. Normalt sett håller din egen normalflora clostridierna i schack.

5. Du kan spisa vad du vill. Man har inte lyckats koppla föbättring/försämring av clostridieinfektion till intag av livsmedel. Precis som du säger så finns studier som visar på både god och dålig effekt av vissa livsmedel, inklusive probiotika.

6. Avföringstransplantation är mycket effektivt. Det används dock baa när man haft besvär med upprepade infeksjoner (recidiv). Man brukar inte ge det som första behandling utan då får man prova metronidazol eller vancomycin. Det finns säler transplantation på alla större sjukhus i Norge.


Hoppas detta var till någon hjälp,

med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege