Chlamydia og infertilitet

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 32, og jeg har prøvd å bli gravid i nesten et år. Om to uker har jeg fått time for blodprøver og underlivsundersøkelse, der det skal tas test for infeksjoner.
Jeg har vært sammen med mannen min i 12 år, og har kun hatt sex med han i disse årene. Før det hadde jeg et par samleier med andre.

Mannen min testet seg for alle kjønnsykdommer for fire år siden i forbindelse med forsikring. Han var negativ på alle og helt frisk.

Før testen jeg skal ta om to uker har jeg begynt å bli engstelig for at jeg kan ha gått med klamydia-infeksjon i 12 år som har resultert i blokkerte eggledere, og at det er derfor jeg ikke har blitt gravid enda.
Jeg har aldri hatt plager med underlivet før, bortsett fra 2-3 episoder med soppinfeksjon som gikk over da jeg begynte behandling.

Ved underlivsundersøkelser hvert tredje år har jeg blitt testet for HPV, og har alltid fått høre at livmortappen/halsen ser fin ut, og prøvene har alltid vært negative.

Hvor engstelig bør jeg være for å ha hatt klamydia i over 12 år, og egglederbetennelse uten noen symptomer på det, og uten å ha gitt det til mannen min til tross for at vi har hatt ubeskyttet sex fra 2004 til 2012 da han testet negativt?

Tusen takk for svar.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du spør om hvorvidt du noen gang kan ha hatt en salpingitt eller egglederbetennelse fremkalt av chlamydia uten å ha merket noe. Det er riktig at slik betennelse er den vanligste årsaken til infertilitet. Det er forsåvidt også riktig at en chlamydiainfeksjon kan foreligge og gi så få og ubetydelige symptomer at en kvinne ikke oppsøker lege. Imidlertid er det jo komplikasjonen egglederbetennelse som eventuelt kan føre til infertilitet. Som oftest bruker den å gi symptomer som vanligvis vil foranledige den undersøkende legen til å ta en chlamydiaprøve siden chlamydia er den hyppigste årsaken til slik infeksjon og dessuten særlig utbredt i de yngre aldersklasser.

En telefon til legen din vil kunne bekrefte eller avkrefte hvorvidt han eller hun tok chlamydiaprøver samtidig med at det ble tatt celleprøver av deg slik du forteller i brevet. En tilstedeværende chlamydiainfeksjon trenger altså ikke å gi nevneverdige symptomer, men ubehandlet vil nok de fleste slike infeksjoner etter noen tid (uker, eventuelt i sjeldne tilfeller noen måneder) bli tatt hånd om av kroppens immunsystem uten å gi komplikasjoner. Således er det usannsynlig at du kan ha gått med chlamydia i alle de årene du tenker at du har. Og ja, at din mann heller aldri hverken har testet positivt på chlamydia eller antagelig ikke har hatt symptomer som har vært tilstrekkelige til at han har oppsøkt lege for dem taler begge deler imot at du skal kunne ha hatt en langvarig chlamydiainfeksjon.

Jeg tror du kan ta akkurat det med chlamydia med ro. Undersøkelse med de vanlige prøver som tas i forbindelse med barnløshet vil inkludere mange andre prøver av både din mann og deg enn de bakteriologiske, og disse kan vanligvis bidra til oppklaring av tilstanden. Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-