Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Borreliose: Rundt utslett, rødt øre og redusert allmenntilstand hos barn

Spørsmål

Hei! 28 sep ble dattera mi, på 5 år, syk med feber og redusert allmenntilstand (ikke forkjølelsessymptomer). Feberen forsvant etter 3 dager.

2 okt fikk hun et utslett som dekket hele kroppen. Legene sa det var elveblest og fikk allergitabletter. Etter en uke var det meste vekk, kun ett på kinnet var igjen. I tillegg har hun hatt/har et rødt øre som har kommet og gått i denne perioden.

Utslettet på kinnet ekspanderte til en lang strek og etterhvert til en runding med avbleking i midten(dekte omtrent hele kinnet, litt av halsen og bak øret).

Det røde øret fikk også en liten blå flekk på øreflippen. I denne tiden fikk vi også en akuttime fordi hun fikk store smerter mellom skulderbladene som varte i en time. Hun har også blitt fortere sliten.

Legene har ikke visst hva dette er og har bedt meg se an situasjonen gjentatte ganger. De har prøvd å behandle med allergitabletter på ny og en betennelsesdempende medisin. De har sagt at utslettet er helt ufarlig, selv om de aldri har sett et slikt før.

Etter 4 legebesøk forlangte jeg henvisning til spesialist og blodprøver fordi jeg ble sterkere i min mistanke om flått. Vi fant en flått i hodebunnen hennes i juli som var veldig liten og slapp lett, uten og gi noe spesiell irritasjon rundt bittstedet i de første ukene vi sjekka etter.

Da jeg i ettertid begynte å tenke på dette fant jeg en flekk i samme område som legen mente var føflekk (ca 1 cm). Det ble ringt til barnepolikliikken på sykehuset som nevnte på varmeutslett. Jeg gav meg ikke på blodprøvene, så de ble tatt samme dag (Mandag denne uka).

Torsdag denne uka fikk jeg svar på prøvene og hun hadde testa positivt på borrelia. Nå har hun starta en 14 dagers kur på apocillin 250 mg, med 1,5 ml, 4 ganger om dagen.

Er dette rett behandling? Ser på flere sider at stadium 2 skal behandles med amoksicillin. Er hun på stadium 2? Hun har gått på kur i 2 dager men har dukket opp et lite utslett til på halsen. Hilsen en redd og frustrert mor.

Kvinne 34

Kvinne 34
Svar

Hei.

Om hun har en borreliainfeksjon grad 1, den typiske røde streken / rundingen med avbleking midten, så er Apocillin slik hun får den korrekt behandlingen. Jeg er ikke helt sikker på hva det er som gjør at du tenker dette med stadium 2, og ville nok ha overlatt til barnelege å bekrefte eller avkrefte den eventuelle diagnosen. Ved stadium 2 borreliose er amoxicillin en av flere behandlingsalternativer, slik du selv har lest.

Jeg tenker at så lenge det faktisk var barnelege som både har undersøkt henne og sett prøvesvarene valgte Apocillin, så betyr det at de har tolket dette som stadium 1, erytema migrans, som skal behandles med Apocillin.

På bildet av kroppen hennes ser jeg et helt typisk elveblest-lignende utslett, og på det andre (det av kinnet) ser jeg et sirkulært utslett som kan være erytema migrans, altså første stadie av borrelia. Det typiske for slike utslett er at det vokser i diameter hele tiden. Gjorde det det, så er diagnosen ganske sikker.

Når det gjelder antistoffprøver for borrelia, så er disse svært vanskelige å tolke og å bruke i diagnostikken, og det er faktisk ikke slik at funn av borreliaantistoffer er ensbetydende med pågående infeksjon. Det finnes for det første to typer av de, IgM, som dannes først og i tidlig stadium av infeksjonen, og IgG, som en kan ha i kroppen i lang tid etter infeksjon som følge av tidligere gjennomgått infeksjon, og jeg vet ikke hva slags antistoffer hun fikk påvist. I tillegg er det slik at disse kan gi falskt positivt utslag, ved at de kan gi utslag ved andre sykdommer også.

Behandling av borrelia med antibiotika, f.eks. Apocillin, er svært effektivt og i praksis har det hundre prosent effekt, så jeg ville nok ikke vært så bekymret her som du forteller at du er.

Det er også viktig å være klar over at utslettet ved erytema migrans ikke nødvendigvis forsvinner samtidig med at kuren avsluttes. Det kan henge igjen i huden en god stund etter, selv om bakterien er drept og infeksjonen er vellykket behandlet.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.

LES MER OM BORRELIOSE