Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Borreliose - bør jeg få ny utredning og behandling?

Spørsmål

Borrelia-infeksjon. Jeg oppdaget i uke 45 ifjor et rundt, rødt sår som etterhvert fikk en grå skorpe i midten. Med mistanke om flått-bitt oppsøkte jeg lege. Vedkommende mente det ikke var flåttbitt. Etter vel en uke var det kommet en rød ring rundt såret og jeg ble overbevist om at det var flåttbitt og tok kontakt med en ny lege.

Blodprøve ble tatt. Resultatet av blodprøven var positiv, jeg hadde Borrelia-infeksjon. Jeg fikk antibiotikakur (Apocillin 660 mg) 60 tabl. over 10 dager.

Etter kuren ble ny blodprøve tatt. Resultatet som forelå 23.12.04 viste for liten endring i antistoffer til å kunne fastslå med sikkerhet når jeg var infisert av Borrelia.

Legen anså behandlingen for avsluttet, men dersom jeg fikk symptomer som lammelse i ansiktet m.v. skulle jeg kontakte lege. Etter jul frem til nå har jeg hatt følgende symptomer:

  1. Vondt i høyre skulder mot nakken, nakkestivhet. Senere også vondt i venstre skulder. Disse giktlignende symptomene har også forplantet seg nedover armene mot håndleddene.
  2. Lettere hodepine, særlig et "bånd" rundt hodet.
  3. En følelse av "stivhet/stramhet" fra kjeven mot kinnbenet på vesntre side. Dette har avtatt i det siste.
  4. Følelse av kløe/stikking i ulike deler av kroppen.
  5. Det har dukket opp 4-5 røde små sår (2-4 mm) på enkelte steder på kroppen etter forutgående kløe. Alle symptomene kan variere i styrke fra tid til annen.

Spørsmål:

1. Bør jeg få en ny behandling på et sykehus med forutgående undersøkelse av nevrolog? Kan muligheten for å få større og senere komplikasjoner bli redusert dersom jeg får en ny behandling?

2. Må det for en eventuell ny behandling bli tatt margprøve? Følger det noen risiko med en slik margprøve?

Mann, 70 år

Svar

Hei.

For å kunne gi et helt etterrettelig svar på dine spørsmål, ville jeg gjerne ha hatt de nøyaktige svarene på blodprøvene dine, både med tanke på type borrelia-antistoff, og med tanke på det nøyaktige antistofftiteret. Siden det ble igangsatt behandling med penicillin antar jeg imidlertid at prøvene viste en sikker NY infeksjon, og ikke bare spor etter gammel borreliainfeksjon (slik det er svært vanlig å finne i de sør-østlige delene landet).

LES NYE RUTINER FOR ANTISTOFFTESTING OG BEHANDLING VED LOKALT UTSLETT, BORRELIOSE (Red. 2020)

Under denne forutsetningen, og gitt at du ikke har andre sannsynlige årsaker til plagene, synes jeg nok at det burde bli utført en prøvetakning av ryggmargsvæsken din (jeg antar det er dette du mener med "margprøve"). Det er IKKE ryggmargen man tar prøve av, men den væsken som omgir ryggmargen og hjernen. Av en eller annen grunn har denne prøven fått et rykte for å være aldeles skrekkelig vond å gjennomgå. Dette medfører ikke riktighet. Prøven er raskt utført og foregår på den måten at du ligger eller sitter i en seng, mens legen stikker en nål inn i den nederste delen av ryggen din, inn til væsken i ryggmargsrommet. Deretter renner det helt av seg selv noen dråper slik væske ut. Denne væsken samles opp og sendes til analyse. Etter prøven kan du som regel reise hjem samme dag. Det kan hende du blir litt øm i ryggen et par dager. Noen få kan også få en plagsom hodepine etterpå. Denne hodepinen går over når man legger seg ned, og er ikke farlig. Den kan imidlertid en sjelden gang vare noen dager før den går over. Hos de aller fleste er imidlertid denne prøven helt uten etterfølende plager.

Grunnen til at jeg synes at det sannsynligvis bør utføres slik prøve av deg, er at de symptomene du beskriver kan være typiske for Borrelia-infeksjon, slik man noen ganger kan se det når den første antibiotika-behandlingen svikter. Det er viktig å ta ryggmargsvæskeprøve på forhånd, fordi dette både kan sikkert bekrefte eller avkrefte diagnosen, og fordi det kan si noe om type behandling du eventuellt skal ha. Du behøver ikke nødvendigvis å bli undersøkt av nevrolog forut for prøven, men dette varierer litt fra sted til sted i landet. Dersom det virkelig er Borreliainfeksjonen som er årsaken til dine symptomer, vil ny behandling redusere sannsynligheten for ytterligere plager.

Lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-