Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Borreliose - betennelse i hjernen?

Spørsmål

Jeg gikk med leddsmerter og hovne knær og tiltagende hodesus (ikke øresus)i ett år før blodprøve påviste Borrelia Total As/Borrelia IgG positiv og Borrelia IgM negativ for ca. 3/4 år siden.

Fikk Doxylin kur 100mg 2xdag i en måned.

Symptomene i kroppen, unntatt hodet forsvant, men etter cirka 3 måneder var de tilbake. Ny blodprøve hadde samme resultat og jeg fikk ny Doxylin kur, denne gangen i to måneder.

Jeg har nå, tre måneder etterpå, kun svake symptomer i kroppen, men hodet er blitt verre. Spesielt om natten har jeg av og til så høyt støy-nivå i hodet at det er litt skremmende. (Dette er imidlertid sjelden sammenfallende med hodepine.) Et annet symptom er imidlertid at huden i ansiktet kjennes ut som om den er konstant solbrent / varm. Jeg er følgelig redd jeg har fått en betennelse i hjernen som følge av borreliainfeksjonen.

Jeg ble avvist av fastlegen da jeg foreslo flått bitt for snart to år siden da kneet hovnet voldsomt opp. Jeg tror ikke han vet så mye mer om dette nå og vil derfor sette stor pris på konkrete forslag til videre utredning/medisinering som jeg kan drøfte med ham. På forhånd takk.

Mann, 47 år

Svar

Borreliose er en vanskelig diagnose å stille både klinisk og laboratoriemessig. Man kan ha kliniske symptomer som minner om borreliose samt positiv blodprøve uten at man har denne sykdommen, og man kan ha uspesifikke symptomer, negativ blodprøve og likevel ha sykdommen.

I kystnære områder i Sør-Norge er det mange som har en positiv IgG-prøve som tegn på at de har vært eksponert for borreliabakterien, men uten at de er syke. Det er kan derfor være vanskelig å si hva det postive IgG-resultatet i din prøve egentlig betyr.

På den annen side er det ikke uvanlig at pasienter med nevroborreliose (infeksjon i hjernen) har negativ blodprøve og positivt utslag kun i spinalvæsken (væsken som ligger rundt hjernen og ryggmargen).
Borreliose kan gi leddbetennelse og jeg vil derfor si at det var riktig at du fikk behandling. Det vil likevel alltid være usikkerhet knyttet til diagnosen. Positiv IgG-prøve kommer du til å ha resten livet som tegn på at immunsystemet ditt "husker" denne bakterien. Det er på grunn av denne usikkerheten nødvendig å ha andre årsaker til dine plager i bakhodet. Jeg tenker først og fremst på rheumatiske sykdommer. Legen din har kanskje tatt blodprøver med tanke på dette (RF og ANA)?

Men, det vil også være nødvendig å gå nærmere inn på borreliadiagnosen din. Du beskriver uklare symptomer fra hodet og ansiktet som kan lede tankene i retning av nevroborreliose. Symptomene er ikke typiske, men dét er det få symptomer som er ved borreliose.

Sykdommen kalles i dag for den store imitator ettersom den kan gi så mange forskjellige symptombilder. Derfor: Har man mistanke om nevroborreliose bør man alltid gjøre en spinalpunksjon for å undersøke antistoffnivået i spinalvæsken. Dette innebærer et stikk i ryggen. Inngrepet er raskt og enkelt å utføre, og det gjøres rutinemessig ved alle sykehus. Jeg ville hatt lav terskel for å henvise en pasient som deg videre til en infeksjonsmedisinsk poliklinikk for å få gjort en spinalpunksjon. Dersom du skulle ha Borrelia IgM i spinalvæsken, eller dersom mengden IgG er over et visst nivå sammenliknet med i blod vil dette tyde på at du har nevroborreliose. Denne tilstanden skal behandles med en annen kur enn de du har fått (et middel ved navn ceftriaxon er hyppigst brukt).

Det kan som sagt tenkes mange årsaker til dine symptomer, men jeg ville ha gjort nevnte undersøkelse før jeg avsluttet utredningen med tanke på borreliose.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-