Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Borrelia

Spørsmål

Hei, fikk påvist borrelia hos Volvat for 2 uker siden. Ble bitt i sommer og fjernet flotten etter noen dager. Ringen rundt bittet forsvant etter noen dager, så jeg gjorde ikke noe med det. Så for drøye 2 uker siden kom merket rundt bittet tilbake og vokste til ca 10 cm bredde. På Volvat fikk jeg Appocilin 4 tabletter om dagen i 2 uker. Denne perioden med tabletter er nå over, men allmenntilstanden er ikke bedre. Det røde området rundt bittet er borte, men verkingen i kroppen og slappheten er der fortsatt. Er dette normalt, eller bør jeg gjøre noe mer?

Mann 49
Svar

Hei og takk för din frage,

Förmodligen är det helt normalt.

Du har fått det som kallas Erythema migrans. Det är borrelia-bakterier som sprider sig i huden runt bettet. Behandlingen du fått är korrekt och du skriver att ringen har försvunnit. Så långt gott och väl.

Det som gör mig en liten bit urolig är att du skriver att du ble bitt i somras. Normalt kommer Erythema migrans efter en vecka, kanske två. Du skriver också att du har virk i kroppen. Det finns en slags Borrelia sjukdom som kommer senare, oftast 4-8 veckor efter bettet. Denna sjukdom heter Neuroborrelios och ger värk. Smärtan brukar inte sitta i hela kroppen utan vara lokaliserad till för exempel ena sidan av bröstet, eller ryggen/nacken. Den behöver en lite kraftigare behandling än Apocillin också. Denna borreliasjukdom brukar inte komma samtidigt som ringen på huden, så jag är lite konfunderad vad gäller din historia.

Jag tycker så här: vänta några dagar till, kanske en vecka. Blir det hela bättre kan du låta det vara. Märker du istälet att värken blir sämre eller blir lokaliserad ska du söka lege. Man får du ta ett pårov från ryggmärgsvätskan för att ställa diagnosen Neuroborrelios.

Hoppas detta var till någon hjälp,

med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege