Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Borrelia IgM

Spørsmål

Har gått å hanglet litt 1 mnds tid med diffuse symptomer. Symptomene har vært brennende smerter midt i brystet, hodepine som minner veldig om spenningshodepine som strekker seg ned i nakken, feberfølelse med subfebril tempratur, frysninger,akutt trøtthet,tungpust,brystsmerter, våkner utallige ganger på natta, apatisk, vektnedgang og problemer med hukommelsen.

Nylig blodprøver viser ifølge min lege: "Du har antistoffer som kunne tyde på helt nyoppstått infeksjon både av Borrelia og Cytomegalovirus. Du har imidlertid vært plaget så lenge at helt fersk infeksjon synes usannsynlig. Anbefaler allikevel kontrollblodprøve etter 2 uker fra nå. Ved infeksjon over tid vil IgG antistoffer dukke opp. De skulle vært til stede nå,derfor er det lite trolig at prøvene tyder på en infeksjon."

Legen på sykehuset sier: Borrelia Burgdorferi: "Grenseverdi - Isolert grenseverdi for Igm kan skyldes infeksjon i tidlig fase men uspesifikk reaksjon kan ikke utelukkes. Funnet må samholdes med klinikk. Ved sykdom under 6 uker anbefales kontrollblodprøve 6 ukers etter debut."

Jeg har ikke IgG antistoff på Borrelia.

Da spurte jeg om det ikke kan være lurt å starte på antibiotika, i og med borreliose er verre å behandle etterhvert, samt at jeg leste dette på Tidsskriftet:
"Etter den klassiske immunologiske tolkinga tyder påvising av IgM-, men ikkje av IgG-antistoff på at pasienten har ein infeksjon i tidleg fase og at behandling derfor er indisert"

Legen svarer så:
" Borrelia er ikke påvist og kontrollprøve må tas, så vi ikke behandler på falskt grunnlag. Det ville kunne skape komplikasjoner og forvirring, også med hensyn til prøvesvar"

Jeg er bare redd for at det vil gjøre vondt værre og plagene komme enda lengre på vei ved å avvente antibiotika. Det vil jo da ta 2 uker før ny prøve samt 1 uke for å vente på svar. Så totalt 3 uker til. Jeg har jo plagdes ca 1 måned nå. Men jeg kan egentlig ikke særlig om dette

Svar

Hei,

Borrelia IgM kan sees i blodet ca 2-3 uker etter smitte og øker ofte frem til ca 6 uker etter smitte, for deretter å avta. Dette stemmer jo godt med din sykdom som har vart i ca 4 uker.

LES OPPDATERTE RÅD OG UTREDNING OG BEHANDLING AV BORRELIOSE (2020)

Hvis de vil ta en prøve til for å bekrefte at du har økende IgM verdier og så behandle deg er det greit. Den første prøven man ofte bruker er veldig sensitiv, dvs at den plukker opp lave verdier veldig lett.

Disse stoffene kan også være positive i andre typer sykdommer som legen din sa, og for å bekrefte at det er Borreliose, bruker man en annen type prøve litt avhengig av hvor lenge symptomene har vart. Da kan man få bekreftet at det virkelig er det du har, og ikke noe annet som evt trenger en helt annen type behandling. Så hvis jeg var deg ville jeg tatt prøve nummer to for å finne ut hva som foregår.

Lykke til.

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-