Borrelia i Madagaskar?

Spørsmål

Hei!

Jeg har fått en tydelig rød ring rundt kneet. Tyder jo på borreliose.

Jeg er for øyeblikket på Madagaskar. Så spørsmålet er om jeg skal hive meg på en antibiotikakur med en gang, eller vente til jeg er hjemme om to uker? Og i så fall, hvilken kur? Jeg har ingen kjent allergi mot noen medisiner.

Takk for svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Hvis du hadde vært i Norge, og hvis denne ringen stadig vokser i diameter, så ville det overhodet ikke vært noen tvil om at dette dreide seg om en borreliainfeksjon. Og hvis det var det, så skulle du naturligvis umiddelbart igangsette behandling med antibiotika i to uker, fortrinnsvis penicilin.

Men:
Du er i tropene, og der er et aldeles annet og rikholdig utvalg av infeksjonssykdommer, parasitter osv der enn her. Ikke vet jeg om borrelia finnes der, og jeg har ikke klart å finne dette bekreftet ved nettsøk heller, og samtidig kan det pga det store utvalget av tropiske infeksjonssykdommer og parasittsykdommer kanskje skyldes noe annet enn borrelia.
Jeg er ikke tropemedisiner og kjenner ikke til utvalget av parasitter og infeksjonssykdommer på Madagaskar, og kan derfor ikke si noe nærmere om hva det evt kunne være, men jeg vil være helt klar på at du må oppsøke lege der du er, om det finnes, for å få stilt en eksakt diagnose, nettopp pga de usikkerhetsmomentene jeg nevner her.

Har du ikke tilgang til lege der du er, bør du prøve å kontakte reisemedisinsk ekspertise i Norge eller annet utland, over telefon eller nett, for å få en vurdering av dette.
Hvis du har reiseforsikring, så har reiseforsikringsselskapene egne leger som kan konsulteres om man blir syk på reise. Det er en annen svært god mulighet som du kan vurdere.

Uansett så er svaret på det du spør om: "Kan dette vente to uker til jeg er hjemme igjen", et helt klart NEI. Dette skal du få diagnostisert og behandlet her og nå. Selv om det "i beste fall" kun er borrelia, så skal du åpenbart ikke vente i to uker med behandling av dette.

Ha det bra og lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-