Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodtrykk og coronavirus

Spørsmål

Hei. Er totalt forvirret her. Man kan lese overalt at høyt blodtrykk er risiko i forhold til corona viruset. Hva mener de? Ubehandlet høyt blodtrykk eller godt regulert blodtrykk. Jeg bruker 25mg metoprolol og 5mg/160mg exforge og har fint blodtrykk. Tar ingen andre medisiner. Ikke røyker, drikker svært lite. Jeg er normal mann på 50 år. Min fastlege sier jeg ikke er i noen risikogruppe. Følgende spørsmål: 1. er jeg i noen risikogruppe? 2. inneholder de medisinene jeg tar noen stoffer som er negativt i forhold til corona viruset? 3. leste et sted at blodtrykksmedisiner som tilhører gruppen angiotensin kan være uheldig hvis du blir syk av corona viruset og må ha behandling. stemmer dette? 4. er det høyt blodtrykk som er problemet eller er det medisinene? 5. hva med de som har høyt blodtrykk uten å vite det? 6. Er det noe jeg bør foreta meg eller mener du også at jeg ikke er i en risiko gruppe? 7. bør man bytte blodtrykksmedisiner eventuelt trappe ned i denne tiden vi har foran oss? Håper du kan svare å betrygge meg på disse 7 spørsmålene. Mvh bekymret mann 50 år.

Mann 50
Svar

1. Ja, du er i risikogruppe, men den absolutt sterkeste risikofaktoren er alder, og dødeligheten er veldig lav for 50-åringer.

2. Man har ikke funnet forskjellig risiko for forskjellige blodtrykksmedisiner, og det tyder på det ikke er spesielle stoffer som er uheldige i forhold til coronaviruset.

3. Man har spekulert på om ACE-hemmere (som for eksempels Exforge blant annet inneholder) kan øke risikoen, men det er lite sannsynlig, i og med at de som får det ikke har høyere risiko enn ved bruk av andre blodtrykksmedisiner

4. Det er det vanskelig å svare på, fordi de fleste over 60 år har forhøyet blodtrykk, men Folkehelseinstituttet skriver at risikoen er liten ved velregulerte kroniske sykdommer.

5. Det spiller ingen rolle for risikoen om man vet hva blodtrykket er eller ikke.

6. Om blodtrykkket er bra trenger du ikke å foreta deg noe spesielt. Du er ikke i spesielt høy risiko.

7. Nei det er ingen grunn til å bytte blodtrykksmedisin eller trape ned dosene.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-