image: Blodprøve for schistosomiasis

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodprøve for schistosomiasis

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hvordan man kan få gjennomført blodprøve ifm. mistanke om schistosomiasis. Etter hjemreise Afrika i mars 2020, har jeg hatt stadige perioder og vedvarende plager med uvelfølelse - og aldri følt meg helt som normal/før reise.

Besøkte Tanzania, og i løpet av oppholdet badet jeg i en såkalt Hot Spring, et svært lite ferskvann. Det har vært oppblusning i diarèplager og magesmerter (har en form for IBS fra før som jeg er godt vandt til, dette har vært en utvikling i plager) og etter koloskopi ble jeg anbefalt glutenfri kost.

Blodprøve for cøliaki er negativ. Har og en stadig følelse av tungpust (har pollenallergi, men aldri vært slikt tidligere) samt uvelfølelse med press i hjerteregion. I forbindelse med en forverring av hjerteplager med press og hjertebank ble det gjort EKG som var normal, BT var forhøyet og har vært litt opp og ned, samt ekkokardiografi som viste fortykning/forkalkning i hjertepose og tykk hjerteklaff (skal på ny undersøkelse hos mer erfaren kardiolog om noen uker).

Om det er nyttig info er jeg slankt bygget men i lite fysisk aktivitet.

Tok avføringsprøver for blant annet parasitt i sommer som var negativ, venter på svar fra urinprøve. Fastlegen mener det ikke gjøres blodprøve for å se etter antistoffer - men det virker som om det er en del av et testbatteri ved mistanke (?).

Jeg ønsker veldig gjerne å få tatt en blodprøve ettersom plager vedvarer - for å utelukke schistomosiasis. Som nevnt mener fastlege det ikke gjøres, og jeg har sånn sett gitt opp dette via fastlege. Så spørsmålet mitt koker vel ned til hvor man kan henvende seg hvis man går utenom fastlege. Takk!

Mann 28
Svar

Ullevål sykehus diagnostiserer schistosomiasis i urin og avføring med PCR-prøve, som er en veldig sensitiv måte å finne parasittens arvestoff på. Den mest sensitive metoden er likevel å måle antistoffer i serum.

Antistoffundersøkelse kan gjøres ved referanselaboratoriet for parasittologi ved UNN i Tromsø. Det eneste problemet med antistofftesten er at en postitiv test viser at du har eller har hatt schistosomiasis. Dermed blir testen lite egnet for å teste folk som har vokst opp i Afrika.

For en norsk person som bare har vært på ferie der er det en veldig god test. Det at du har badet i ferskvann i Tanzania er i seg selv en fullgod grunn til å ta en antistofftest. Det kan du fortelle legen din, og hilse fra meg.

Les mer: Schistosomiasis (sneglefeber)

Illustrasjonsbilde øverst av mikroskopi: Ebrahim Lotfi / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-