Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod i glasset

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål angående HIV. Jeg var på en fest i romjulen og der var det en kar som kutta seg ganske stykt på handa og etter ca en time så fant han ut at han skulle rense såret med noe sprit som sto på bordet og da tok han et glass og helte alkoholen over handa så det drapp ned i glasset sånn at han ikke skulle søle så mye. Så rundt en time etter at det hadde skjedd så presterte jeg å ta en liten skurk av det glasset uten og tenke over at alkoholen oppi der ble brukt til å rense et sår. Er jeg da i fare for å bli smittet av en sykdom som er i blodet som HIV foreksempel? Jeg spurte han om han hadde en sykdom og han svarte nei, men jeg har litt tvangstanker så må bare spørre en som har litt peiling. Og hvis han hadde hatt en sykdom så hadde vel kanskje alkoholen tatt knekken på det før jeg fikk det i meg?

Mann 19
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Sannsynligheten for at han som skadet seg på romjulsfesten skulle være bærer av en blodsmittesykdom er sannsynligvis temmelig liten, spesielt hvis han tilhører samme aldersgruppe som deg. Når det gjelder HIV så er viruset meget lite smittsomt og vil ikke overføres på den måten du beskriver, altså via blod i et glass med annen type væske som så drikkes. HIV-viruset tåler ikke skifte av omgivelser, så som temperatur, surhetsgrad, fuktighet mm. uten raskt å slutte å eksistere som smittefarlig virus. Alkohol vil videre ta knekken på mikroorganismer som blir blandet med glassets øvrige væskeinnhold, spesielt hvis det er gått så lang tid som en time, slik du skriver. 


Hvis infeksjon skal skje må en virusholdig væske, som sæd, blod eller annen type kroppsvæske ved hjelp av en nål, kniv eller lignende passere hudbarrieren og deponeres på innsiden, slik som ved en sprøyte f. eks. I munnhulen har vi i tilegg en rekke immunmekanismer som hurtig uskadeliggjør mikroorganismer, herunder HIV-viruset før det entrer fordøyelsessystemet, hvor det likeledes ville blitt nøytralisert meget raskt. Så denne episoden kan du ta helt med ro.   

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-