Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ble jeg smittet av hepatitt eller HIV via bomullsdotten?

Spørsmål

Hei! Var hos legen og tok blodprøver tidligere idag. Da det skulle settes på bomullsdott sa legen "oi, den var ikke fin" og jeg så det var (størknet) blod på den. Bomullsdotten var borti stikket mitt men jeg tror blodet var på den andre siden for det meste. Jeg stoler på legen og tenkte at siden hun ikke reagerte med annet enn å kaste den og hente opp en ny, sa jeg ingenting, men nå klarer jeg ikke å tenke på annet. Hvor stor sannsynlighet er det for at jeg kan bli smittet av en sykdom som smitter gjennom blod? Hiv, hepatitt osv.?

Svar

Hei.

Du har ikke fått hepatitt eller HIV eller annen sykdom av dette. Hadde det vært blod på den siden av bomullsdotten som var i nærheten av ditt nålestikk, og der hadde vært noen teoretisk smitterisiko, så ville legen din med sikkerhet ivaretatt deg med nødvendig oppfølging, f.eks. hepatitt-vaksinering m.v.
Du skriver at du stoler på legen din, og det er bra og det synes jeg du skal fortsette med, og bestemme deg for å legge disse tankene fra deg. Tankene om smitte av slike sykdommer har nå ikke kommet til deg fordi der er noen rasjonell og faktisk smittefare, men mer som et følelsesmessig resultat av at det er "skummelt" med andre menneskers blod osv. , og så settes angsten igang ut fra dette.
Hvis du mot formodning skulle fortsette å være redd for dette og ikke klare å legge tankene fra deg, så tar du kontakt med legen din for å få tatt blodprøver som bekrefter at du ikke har blitt smittet. Det er alltid 100% effektivt mot slike bekymringer og angst.

Ha det bra.