Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Betydelig sår baktil på penis

Spørsmål

For 3 uker siden fikk en irritasjon på penis(rett under penishodet og to små flekker på penishodet. Dette er mest sannsynligvis konsekvensen av ubeskyttet oral sex som jeg fikk av en prostituert for 6 uker siden). Jeg brukte canesten og tom hydrokortison...men det ble verre. 5/6 dager etter fikk jeg diagnosen herpes genitalis fra en lege i Volvat og dagen etter tok min fastlege 2 ulike prøver for å teste herpes men en une senere viste seg at testene var negative. Jeg fikk Valtrex med beskjed på at det var mest sannsynligvis for sent for at den skulle virke. Jeg fikk aldri typiske blemmer eller åpent sår, men irritasjonen under hodet gjorde vondt, svidde og klødde. Jeg renset såret med bare vann og kompres. Irritasjonen/ flekkene på penis begynte å bli bedre for en uke siden dvs cirka 12 dager etter utbruddet. Nå har gått cirka 3 uker fra det store utbruddet og selv om irritasjonen har krympet og har fått mye bedre farge(mer og mer.normal hudfarge), har jeg fremdeles en hvitaktig utflod/belegg/slim som tilsynelatende oppstår og kommer fra det irriterte området som ligger spesifikt under penishodet. Såret (det er ikke et åpent sår og har aldri blødd) / irritasjon svir og klør(det kan klø mye til tider) fortsatt, i tillegg til at det adskiller denne typen slim (det lukter ikke eller stinker). Er dette normalt for å være herpes på penis? Jeg er mest bekymret for det hvite belegg/ utfloden som kommer fra det irriterte området 3 uker etter utbruddet. Er det normalt? Bør jeg bekymre meg? Evt dersom dette ikke er herpes, hva kan det være? Takk

Mann 46
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Slik jeg forstår deg gikk ca. 3 uker fra det seksuelle møtet til at du begynte å føle irritasjon og sårdannelse i det beskrevne området. Ca. 5-6 dager etter dette oppsøkte du Volvat hvor legen diagnostiserte herpes, men i forbindelse med denne konsultasjonen ble det ikke tatt prøver. Derimot oppsøkte du fastlegen din dagen etter som også må ha ment at tilstanden representerte en herpes siden han altså tok prøver, men som viste seg å være negative, noe han fortalte kunne være tilfelle siden prøvene var tatt i seneste laget. Han fant det imidlertid riktig å forskrive valtrex til tross for at det var gått et visst stykke tid. 


Du er bekymret siden dette ennå ikke er gått over, sårene er ikke helt grodd og det kommer fremdeles noe væsking. Jeg synes ut fra bildet du vedla at det er vanskelig 100 % å konfirmere at dette dreier seg om en herpes, men det er det overveiende mest sannsynlige;- dette høres ut som en kraftig primær herpes, dvs. en første gangs herpes. Denne er karakterisert av et betydelig utbredt og langvarig utbrudd som er vel forenelig med bildet og med det du forteller. At prøven var negativ er kanskje noe pussig, men vedrørende prøver generelt så er de fleste positive prøver sant positive, dvs. viser den sykdom det er spørsmål om, mens en negativ prøve godt kan være falsk negativ. En herpes vil kunne komme tilbake kort eller lengre tid etterat et slikt førstegangsutbrudd har forsvunnet og da er et godt råd å gå til legen tidlig og få tatt en prøve slik at diagnosen verifiseres. Og hvis det er slik at dette er en herpes så er det lite du kan gjøre utover det du allerede har gjort;- utbruddet vil vanligvis forsvinne helt av seg selv og ikke etterlate arr siden en herpesinfeksjon sitter i de øvre hudlagene. Og, bare en digresjon siden du bruker ordet utflod om den væskingen du har observert;- det er ikke alltid slik at man ved oral sex får overført bare èn tilstand, fortsetter utfloden synes jeg du skal la deg sjekke også for urethritt;- den tilstanden som forårsakes av bl.a. chlamydia og gonorebakterien og som også meget enkelt kan overføres ved oral sex. 


Hvis dette mot formodning ikke skulle vise seg å være en herpes så er det flere tilstander å velge mellom;- av de som er seksuelt overført er syfilis en, men ut fra bildet nokså usannsynlig, dessuten har vi noen hudsykdommer som kan arte seg litt som det du har, som den sjeldne sykdommen Bechets sykdom og det som kalles aftøse sår, hvorav det finnes flere. Hvis det skulle vis seg at dette ikke er gått tilbake innen en uke eller to bør du henvises til hudlege slik at han eller hun kan komme til bunns i hva dette kan dreie seg om. Lykke til og god bedring !