Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Betente mollusker kan være et godt tegn

Spørsmål

Min datter på 4 år har hatt mollusker i 1 år og 3 mnd nå. Siden i sommer har de begynt å sprekke og hun har blitt veldig rød og irritert i huden. Det startet med at den rødeste rundingen på bildet ble ett sår og tilslutt en brannkopp. Hun ble behandlet for det. Har snakket med lege som sier vi bare skal gi det tid, men synes hun heller blir verre enn bedre. Selve molluskene vet jeg tar tid før forsvinner, men det er dette utslettet og all rødheten rundt jeg er litt bekymret for. Er det noe vi kan/bør gjøre for å roe det ned? Har prøvd å smøre med krem fra lege med soppdrepende i seg, men som sagt har hun vært slik nesten siden i sommer nå. Hun har ingen smerter, men klør innimellom. Det første bildet er fra august, og det siste fra i går. Det i halsen har dukket opp den siste uka.

Kvinne 4
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Som du skriver, er mollusker en ufarlig sykdom som ikke krever behandling - og som til slutt går over av seg selv. Det tar imidlertid så lang tid at sykdommen ofte omtales som kronisk, men det går altså over. Sykdommen er vanlig, omlag ett av tjue barn rammes. De aller fleste er ellers friske, men barn som har en sykdom i immunforsvaret eller bruker medisiner som demper immunforsvaret kan få et ekstra voldsomt forløp. 


Sykdommen skyldes et virus som formerer seg i hudceller, slik at man utvikler små, kuppellignende elementer med normal hudfarge. 


Du beskriver rødme og hevelse rundt noen av molluskene, noe som primært har to årsaker. Noen barn utvikler eksem relatert til utslettet, og slikt eksem kan dersom det er svært plagsomt behandles med milde kortisonkremer akkurat som vanlig eksem. Det du sender bilder av, ser imidlertid mer ut som hevelse og betennelse rundt enkeltelementer av utslettet. Slike er helt ufarlige, og i en stor undersøkelse av forløpet av mollusker fant man at slik betennelse hoe en del barn var et tegn på at infeksjonen snart ville brenne ut. Jeg finner ingen tegn til at slike betennelser kan være farlige.