Betennelse i arm och samband med perikarditt

Spørsmål

Hei, jeg lurer på følgende; min mor falt for seks år siden mot et stykke berg som stakk opp av sanden på en offentlig strand, hun slo hull i albuen og det var en sprekk hvor man kunne se inn i leddet (på en hvit sene). På legevakten ble såret på albuen bare plastret, uten å rense eller gi antibiotika profylakse. Min kone, som er sykepleier synes det var rart. Senere samme sommeren viste min mor oss en nokså stor litt hard svulst som virket å sitte nokså dypt, inne ved benet lenger opp på overarmen. Vi bad henne gå til lege, men den hadde etter noen uker tømt seg selv for masse gulhvit substans. Hun hadde ikke infeksjons-symptomer. Det kjentes heller ikke ut som et lipom eller aterom (for dypt), hun mente selv at det var på samme arm som albueskaden. Det siste året har hun hatt gjentagende perikardittsymptomer, og nå har de funnet en "svulst av betennelse" på utsiden av hjertet (perikard) ;På størrelse med en fyrstikkeske. Det er tatt mange prøver/ biopsier. De er i villrede, den har testet negativt for sopp og tuberkulose så langt. (En annen ting er at perikarditt-symptomene kom etter at hun falt og fikk omfattende hematom i en overarm i fjor sommer, men vet ikke om dette var samme overarm). Min mor tror ikke på teorien vår om at noe kan ha kommet inn i albue-leddet fra berget midt på stranden, og senere spredt seg i kroppen, og har ikke tatt det opp med legen. Det vi lurer på er om det finnes en type mikroorganisme evt. parasitter i et sånt strand-miljø, som kunne senere gi en sånn kul hun hadde på overarmen, og evt. vandre videre til hjertet/ sannsynligvis perikard, og hva ville du evt. tenkt det var aktuelt å teste for, i forhold til å kunne vite mer om selve årsaken til "betennelses-svulsten". Min mor følges selvsagt opp på sykehuset, men har ikke villet ta opp dette fallet med albueskade og senere kulen på armen, som skjedde for seks år siden. Vennlig hilsen sønnen

Kvinne 80
Svar

Hei och tack för ditt mail,

Jag har aldrig hört om en mikroorganisme, parasitt eller något likande som skulle kunna ge en lang och kronisk infektion i hud eller mjukvävnad och sedan sprida sig till hjärtat (perikardiet). Det enda smittämnet jag kommer på som är assocoerat till strand är Vibrio vulnificus som kan ge väldigt allvarliga hudinfektioner. Bakterien finns i lätt salt havsvatten som är varmt, kanske mer än 22-23 grader. Men det liknar inte alls det tillstånd som din mor hade för flera år sedan. En släkting till tuberkulosen, Mykobakterium marinum kan finnas i sötvatte, främst akvarier. Den ger ett långdraget infektionstillstånd. Liknar inte alls det din mor hade.

Det låter som din mors lege är noggranna vad gäller utredning av infektion. Det indikeras av att de analyserat för både sopp och tuberkulos. Men vad gäller din fråga är jag ganska säker: ni behöver inte fundera på om infektionen i armen för sex år sedan är kopplat till svulsten på hjärtat och perikarditten.

Hoppas detta var till någon hjälp, med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege