Behandling av tvilling/pilonidalcyste

Spørsmål

Jeg lurer på om det finnes en salve, eller krem, man kan få reseptfritt for lindring av plager i forbindelse med tvilling/pilonidal- eller sakralcyste? Jeg har lest litt om innsprøyting av Fenol og kirurgisk behandling, men ønsker å forsøke noe litt "snillere" før jeg eventuelt tar det steget. Takk!

Mann 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Pilonidalsykdom har utganspunkt i hår- eller talgkjertler i midtlinjen i øvre del av "rumpesprekken". Pga. trykk og press ved f.eks. langvarig sitting, samt at huden har dårligst tilheling i midtlinjen (huden fra venstre og høyre side "skjøtes" sammen her i fosterlivet) kan det danne seg sinuser, små ganger. Det kan i disse sinusene danne seg betennelser og eventuelt også byller (abscesser), disse må åpnes kirurgisk for å tømme puss og få infeksjonskontroll. Da man ofte fant hår i slike byller fikk dette navnet pilonidal som betyr "hår-rede", og på norsk ble det hetende "tvilling" av ideen om at håret kom fra en tvilling i fosterlivet som ikke utviklet seg videre. På norsk bruker noen også begrepet sakralcyste, som betyr en cyste (væskefylt oppfylning) i området ved sacrum (korsbenet).

Dersom du er plaget med pilonidalsykdom er god hygiene viktig. Og med dette menes ikke bare å dusje og holde området rent, men også unngå å få hodehår i det aktuelle området. Det viser seg at det er ofte hodehår som kommer inn i sinusene (gangene) og skaper en betennelse. Hodehår har mothaker og detter derfor ikke ut av seg selv når de kommer inn i sinusene. Derfor inngår det også i hygienebegrepet det å skifte sengetøy oftere enn vanlig, å ikke bruke samme håndkle først i hodet og så i rygg/rumpe når man tørker seg etter dusjen, og i tillegg at man regelmessig får hjelp av noen til å se etter og ev. trekke ut hår som har satt seg fast i sinusene.

Mindre betennelser kan gå over av seg selv, og kan komme tilbake igjen. Dersom betennelsen utvikler seg videre og man får en byll (abcess) så må man da operere øyeblikkelig hjelp for å tømme byllen og få infeksjonskontroll. Er man plaget med gjentagende betennelser eller byller så vil man vurdere kirurgi for å fjerne området med ganger og dårlig vev, men dette må gjøres i rolig fase.

Jeg har ikke erfaring med at Fenol brukes i behandling av pilonidalsykdom, og jeg vil fraråde at man forsøker ut behandlingsalternativer som ikke er anbefalt av lege med kompetanse i dette feltet. Dersom du har plager med pilonidal-sykdom vil jeg anbefale at din fastlege henviser deg til kirurg for en vurdering.

Du vil også finne mer informasjon i lignende spørsmål som har vært tidligere på lommelegen;

https://www.lommelegen.no/infeksjoner/hudinfeksjoner/legesvar/pilonidalcyste---tvilling/70759557 

samt i en artikkel fra tidskriftet for legeforeningen, selv om artikkelen er noen år gammel;

https://tidsskriftet.no/2010/05/oversiktsartikkel/kirurgisk-behandling-av-pilonidal-sykdom 

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-