Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av herpes simplex, og hvordan komme seg videre?

Spørsmål

Hei! Jeg er 43 år, gift og har to barn. Jeg fikk nettopp diagnosen herpes genitalis type 2. Testet svakt positivt, ble anbefalt ny prøve - men kan ikke se vitsen med det? Uansett, gynekologen var veldig kort da hun ringte, ba meg bare ta Valtrex straks jeg merket et nytt utbrudd. Må sies at selv om første utbrudd var vondt så var det kun 2 blemmer. I ukene etter såret leget seg har jeg kjent små «rykninger» i den siden av underlivet hvor blemmene satt. De rykningene ble flere og sterkere her for et par dager siden etter 4-5 dagers fravær. Da startet jeg med Valtrex, siden jeg ikke vet hva jeg skal se etter i et tidlig utbrudd. Var det feil? Ikke fått blemmer ennå nå, men kjenner det er ømt i området. I tillegg føler jeg meg så utrolig skitten, nedfor og føler at livet er ødelagt. Jeg tør ikke ha sex med mannen min fordi jeg er redd han skal få utbrudd. Ingen av oss har kjent til at vi har bært herpes med oss, og ingen av oss har vært utro. Der må vi velge å stole på hverandre. Jeg føler meg helt hjelpesløs i forhold til livet med herpes, forventninger og komplikasjoner. Har du noen gode råd og trøstende ord? Vil ikke snakke med fastlege da dette er en ung mann og jeg føler det fryktelig nedverdigende å ha denne diagnosen.

Kvinne 43
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er fullt forstålig at du er nedfor og lei deg etter det som har hendt, det å få en herpes midt i livet føles sikkert ganske overveldende og ikke minst overraskende. Og dertil kommer det mange følelser opp i forbindelse med tankene rundt denne hendelsen og som du gjør godt rede for i brevet. Og du er ikke alene, de aller fleste som opplever å få en herpes nedentil vil føle det som en stor belastning og medfølgende uro om hvordan tilværelsen vil arte seg etter dette. Nå er det imidlertid også slik at vi er ofte sterkere enn det vi tror og selv om dette er hardt i begynnelsen så vil de sterke følelsene etterhvert avta og du vil om noen tid merke at denne hendelsen ikke lenger står i livets sentrum slik den altså gjør nå. All erfaring er at både livet og samlivet går videre og tankene knyttet til denne hendelsen vil stadig oppleves som svakere. 


Nå avhenger jo endel av hvordan dette arter seg fremover;- du skriver at du har fått valtrex av legen, men lurer på om det var riktig å begynne å ta tablettene idet du ikke var sikker på at et det var et utbrudd på gang. Naturlig nok vil det være delte oppfatninger blant leger om hvordan man best råder sin pasient som nettopp har fått en herpes. I klinikken er det nok vanlig at man ser behandling noe an idet tablettene jo ikke bevirker at herpesen forsvinner. Det er ikke uvanlig å gi en 5-10 dagers kur i forbindelse med det som kalles et førstegangsutbrudd, som kan være ganske omfattende og smertefullt. Utbruddene som kommer senere vil kunne komme med forskjellig tidsintervall og det aller vanligste er at de ikke kommer så altfor ofte. Fremfor alt så er de mindre omfattende enn førstegangsutbruddet. Mange vil derfor se det hele an inntil pasienten blir noe bedre kjent med sin herpes, hvor hyppig utbruddene kommer og hvor omfattende de er. Vanligvis merker man at utbruddet kommer og så blir det vondt et par-tre dager før smertene og ubehaget er helt borte. Sårene er helt overfladiske og vil i seg selv ikke være farlige på noen måte. De vil tilhele i løpet av en drøy uke.


De aller fleste vil få et begrenset antall utbrudd pr år;- de fleste mellom ingen og 1-4. Enkelte få vil kunne få enda hyppigere utbrudd, men det kan ofte være i begynnelsen av tiden man har herpes, de kan således avta når det hele roer seg. Og så får man diskutere behandlingsalternativene ettersom man blir bedre kjent med sin herpes.  


Etterhvert vil det meste ordne seg, også forholdet til din mann og samlivet dere imellom. Hvis han ikke er testet så bør det gjøres og har han aldri hatt utbrudd foreligger muligheten til å ta en blodprøve på herpesantistoffer, de vil kunne differensiere mellom herpes 1 og 2, men ikke si noe om hvor herpesen sitter. Du skriver at du finner det vanskelig å samtale med fastlegen din siden han er en yngre mann. Her foreligger det jo flere muligheter, alt litt beroende på hvor du bor. Hvis du bor i nærheten av noen større by eller tettsted så er gjerne tilgangen til både gynekolog og særlig spesialistene i hudsykdommer innen rekkevidde og disse vil kunne bidra til mye i den oppfølgende fasen. Hvis det var noen tvil om diagnosen, svakt positiv høres noe underlig ut, så bør en direkteprøve fra en herpesblemme tas neste gang du får utbrudd, det kan henhver lege gjøre.


Generelt er det nok klokt å forsøke å etablere forbindelse med en lege som har lang og god erfaring med det å håndtere herpes, det er i din situasjon så mye som du ønsker svar på som kan oppleves som svært intimt og derfor vanskelig å ta frem i en samtale, i alle fall den første gangen dere treffes. Over tid vil dette gå helt fint, det er erfaringen som de som er vant til å forholde seg til pasienter med herpes har, men at det er veldig problematisk den første tiden er det ingen tvil om. Lykke til !