Barneorm

Spørsmål

Barneorm: Familie med et barn + to ungdommer som er hos oss annenhver uke. Gutt 4 år hadde symptomer (sterk kløe, ingen forvarsel, ingen rift, sår el.). Ingen ting hjalp, vred seg infernalsk og klødde som gal ved leggetid. Det varte i et par timer uten at noe hjalp. Etter å ha gått på do gav det seg og han fikk sove. Fant ingen mark og heller ikke etter at han hadde sovnet. Hadde Vermox i huset og gav ham dagen etter (30.12). Ingen symptomer etter det. Dette var samtidig som et dødsfall i nærmeste familie, og jeg hadde ikke kapasitet til å følge opp med anbefalte rutiner. Skiftet sengtøy og vasket kosedyr, samt vasket hus men etter et par dager. Tok en tapetest på morgenen etter, men hadde ikke objektglass. La tapen dobbelt og pakket inn, i kjøleskap.

Spørsmål:
1. Er det noe verdi i den tapetesten? Den er nå en uke gammel.
2. Diagnosen er usikker, hvordan bør jeg følge opp. A. Vente å se om symptomer returnerer før ev. videre tiltak. B. Følge opp med kur for resten av familien samt innføre hygienetiltak. C. Følge opp med ny tablett bare til gutten etter 1-2 uker. D. Annen anbefaling?
3. Jeg har nå objektglass og tilgang til mikroskop (gjennom jobb). Hvilken oppløsning må en ha for å se eggene? Jeg tenkte ev. å ta tapetest noen dager fremover, og levere inn til lege for test.
4. Vi har et travelt liv og utfordringer med å følge anbefalte rutiner. Vanlig hygiene som handvask, korte negler etc. er greit, det samme med å skifte sengklær etter kuren, men er det nødvendig daglig i en periode? Og et manisk vaskeregimer har vi også utfordringer med.

Jeg vet at dette ikke er farlig, men det er ekkelt å tenke på at alle kan være infisert. Er det noe poeng å ta en kur for sikkerhets skyld? Er det stor fare for resistensutvikling? Vi har kjørt en kur for ca et år siden etter samme symptomer men uten funn, da gjorde vi ikke mye ut av vaskerutinene...

Takk for svar!

Svar

Hei och tack för ditt mail!
Du verkar ha god kunskap om barneorm. Det du har gjort har varit rätt som jag kan se det. Det är ibland svårt att sköta alla hygienrutiner prickfritt, men ofta går det bra ändå. Ett försök att besvara dina specifika frågor:

1. Tapetesten blir knappast för gammal på en uke. Den bör gå att använda om du får tag på ett mikroskop.
2. Jag skulle satsa på alternativ B. Ge den fyraåriga pojken en dos till samtidigt som du ger de andra i familjen en dos Vermox. Därefter ska alla byta underkläder och man byter också sängkläder och handdukar. Det är möjligt att du klarar dig med alternativ C men barneorm är väldigt smittsamt. Satsa på B så slipper du problem i fortsättningen.
3. Man bör se maskar och ägg i x40 förstoring.
4. Dagliga rutiner borde inte vara nödvändigt. Bara du gör det i samband med behandlingen.

Lycka till jag hoper det löser sig snabbt!
Med bästa hälsning,
Per Åkesson
Infeksjonslege