Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barnemark

Spørsmål

Jeg har en datter på 7 år, som gjentatte ganger har hatt småbarnsmark (OXYURIS). Hun våkner om kvelden med intens svie/kløe nedentil, men aller mest i tissen. Det roer seg når jeg fjerner den/de markene som har krøpet fram der.
Første gang var i april 03, så juni, okt, des og nå sist i mars 04. Grunnen til at jeg nevner datoene er at det slo meg at det er to måneder mellom hvert angrep (bortsett fra sommeren; august "mangler"). Vi har hver gang behandlet hele familien med Vermox, vasket godt og kokt sengtøy, håndklær osv. Har også en datter på 1 1/2 år som fikk Vanquin de to første gangene, men legen sa det var greit å gi henne også Vermox, så nå får hun også det.
Spørsmålet er naturligvis: Hvordan blir vi kvitt dette en gang for alle? Kan smitten ligge i huset eller kommer det utenfra? Vi har kjæledyr (katt og rotte), kan de bære smitten? Bør skolen ta affære (varsle foreldrene) slik de gjør med f.eks. lus? Kan noen ha mark uten å vite om det, og så smitte andre igjen og igjen? Er det nok med håndvask etter toalettbesøk og før måltider og et par bad i uken? Og til sist: Er det vanlig at det er så vanskelig å bli kvitt disse uvenkomne gjestene?...

Kvinne, 34 år

Svar

Hei !

Det er ikke uvanlig at det kan være ganske så vanskelig å utrydde barnemarken fra en husstand.

Barnemarken, oxyuris, lever kun i mennesker, så katt og rotte kan ikke være bærere av denne.
Men de kan selvfølgelig ha andre typer mark, som også kan smitte til menneske.
Har dere sørget for å få en medisinsk bekreftelse på at det faktisk er oxyuris, dvs at legen har undersøkt i mikroskop og bekreftet at det ER oxuyris og innen annen mark ?
Det synes jeg er viktig, å få en 100% korrekt diagnose.

Det er en ting som ikke kommer frem i ditt spørsmål, og det er om dere har gjort det "etter læreboken", hvilket består i at man SKAL ta en ny runde med samme behandling (hele familien) 1-2 uker etter kuren. Hvis dere ikke har gjort dette, så kan dette være hele forklaringen !

Man smittes fra avføring til munn. Dette innebærer at man kan bli smittet ved kontakt med noe som har vært i berøring med infisert avføring, som for eksempel et håndkle eller en hånd. Egg kan overleve i opp til 3 uker utenfor kroppen.
Det er selvfølgelig helt nødvendig å behandle hele husstanden slik dere har gjort, men allikevel er det lett å få det påny, slik dere opplever. Dette kan da ha å gjøre med at eggene overlever så lenge utenfor kroppen, og man kan få det i seg på ny.

Dersom det er vanskelig å få utryddet marken, bør man tilrå at
- neglene klippes korte og renses daglig
- nøye håndvask for hvert måltid
- kokvask av håndklær, sengetøy og undertøy

Smitten kan altså ligge i huset, hvilket du spør om. Det kan være skikkelig vanskelig å "sanere" hele huset, slik du tydeligvis har forsøkt.

Hovedregelen i forhold til barnehage, iht. offisielle retningslinjer, er at barnet kan gå i barnehage en dag etter at behandling er iverksatt.

Du spør om man kan ha mark uten å vite det, og så smitte andre igjen.
Ja, det er helt vanlig å ha dette uten å merke det.

Jeg leste om dette i en amerikansk lærebok idag, og der stod det mye om hvor vanskelig dette kunne være å utrydde fra en husstand, og også et eksmpel på en "ekstrem-kur" i gjenstridige tilfeller.
Jeg mener ikke at dere skal gjennomføre dette, for det i sannhet (!) en omfattende prosedyre som beskrives, men nevner den for dere uansett, slik at dere ser hvor omhyggelig man virkelig bør være om man vil være 100% sikker på å bli kvitt det. Det er så omfattende at det nesten er komisk, men la gå:

1) Alle familiemedlemmer gjennomgår behandling.
2) Familien flytter ut av huset i en 3 ukers periode, f.eks. en ferie, OG:
3) Bor på et nytt sted hver natt (!) :)
4) Ny runde med behandling 2 uker etter første kuren.

Dette er jo ikke gjennomførbart for folk flest, men det sier noe om at ja, det er ikke sjeldent at man opplever å ha vansker med å bli kvitt det i en husstand, slik dere gjør det nå.

Men stå på, ta en ny runde med behandling, og hvis dere ikke har gjennomført dette med en ny kur 2 uker etter behandlingen, så er det jo grunn til å tro at det kan være dette som vil løse problemet.
I tillegg til de andre tiltakene i huset som nevnt ovenfor.

Lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-