Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barn på 2,5 år med langvarig hoste

Spørsmål

Hei, gutten min på 2.5 år begynte i barnehagen i august 2020. Etter bare 2 uker ble han skikkelig syk med høy feber, vond hals, snue, dårlig matlys og etterhvert kraftig hoste. Corona test negativ. Hoste hørtes " aggressiv" ut.

Etter 2 uker og i samtale med lege sendte jeg ham i bhg , selv om han hostet ganske mye. Han våknet av hoste i sove tid i bhg. Hosten forsvant ikke. To uker etterpå fikk han feber og dårlig allmenntilstand, men det varte kun 2 dager, hoste blusset opp. Han ble hjemme fra barnehagen i 2 uker til. Hosten ble litt bedre og jeg trodde den skulle forsvinne. Men nei. Etter 2 uker i barnehagen måtte han bli hjemme i ei uka, og nå har hat gått i barnehagen i 2 uker og i helgen topper det seg med masse hoste. Han hostet nærmest i ett.

Søndag ettermiddag gikk han til " normalen". Hoste spesielt om kveld, og modningen men ellers også gjennom dagen, men med mindre frekvens. Likevel like " aggressiv" lyd.

Var innom legen igår, og han mente han hadde mye slim i brystet, men ville ta en ny corona test før han skulle lytte på ham grundigere. Han mente det kunne være barneastma.

Gutten har hostet nå i 10 uker sammenhengende uten opphold, men med ulike frekvenser. Jeg undrer om de dagene han har vært verst har sammenheng med ny infeksjon, da lillesøstra på 9 måneder har også blitt forkjølet, men uten den stygge hosten, dog litt hoste mest snue.

Jeg har undersøk litt på nettet, jeg synes det er rart om dette er astma slik legen snakker om. Jeg har lest på nettet (norsk legetidskrift" om noe kalt protahert bakteriell bronkitt hos barn. Etter å ha lest dette lurer jeg på om gutten kan ha det.

Jeg nevnte for legen bakteriell bronkitt, men han mente det var ikke vanlig. Derimot på linken til står det at det er veldig vanlig når barn begynner i barnehage. Ellers er gutten i fin form, spiser, leker og grei. Men hosten er der, og vil si plager han iblant.

Mann 45

Mann 45
Svar

Hei og takk for henvendelsen. Jeg forstår at du er bekymret og ønsker å få en avklaring på hva dette kan være.

10 uker er en langvarig hoste. Du skriver om protrahert bakteriell bronkitt som er beskrevet i en artikkel i Legetidsskriftet som jeg også kjenner. Der beskrives det typiske med en "våt" hoste, altså med slim. Dette skiller seg fra en astma tilstand der man har mer tørr hoste.

Du skriver at det er en "aggressiv hoste", så dette er jeg noe usikker på. Legen deres tenker det kan være en astma. Typiske symptomer er piping i brystet, pustebesvær og hoste. Symptomene er ofte kraftigst ved aktivitet, om natten eller ved luftveisinfeksjon.

Ved langvarig hoste hos barn tenker man ofte på at det kan være astma. Om man skal vurdere en antibiotika behandling må være en avgjørelse av legen deres. Du kan igjen ta med artikkelen og spørre om det kan være noe. Du kan også snakke med legen om det kan være lurt å forsøke noe behandling mot astma for å se om det kan ha en effekt.

Dersom dette vedvarer kan du også be fastlegen din henvise til en barnelege med ekspertise innen astma for å få dette vurdert. Som du kjenner til er ofte årsaken til langvarig hoste rett og slett langvarig hose etter en virus infeksjon, eller flere påfølgende virusinfeksjoner der periodene går over i hverandre.

Men, da det har vart så lenge vil jeg støtte deg på å forfølge dette, først hos fastlegen, og deretter en barnelege. Lykke til!