Barn med helvetesild

Spørsmål

Min sønn på 3 år har fått helvetes ild. Hvor kan jeg lese mere om dette? Jeg vet ingen ting om sykdommen. Vi har bestilt syden reise til sommeren. Hvordan er det med klorvann og bading for ham. Er det andre ting i den forbindelse vi bør tenke på?
Beste hilsner.

Kvinne, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Helvetesild er en infeksjon forårsaket av herpes zoster-virus. Herpes zoster-virus forårsaker vannkopper. Etter at vannkoppene er over, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen. Viruset kan senere aktiveres og krype ut langs en hudnerve. Det skjer gjerne når immunforsvaret er svekket, på grunn av alder, psykisk stress eller sykdom. Langs nerven blir det utslett.

Et par dager før utslettet bryter ut, klør det og er smertefullt i et avgrenset område av huden. Deretter blir hudområdet rødt med små knuter og væskefylte blærer. Utslettet finnes bare på den ene siden av kroppen. Blærene tørker inn etter noen dager og dekkes av skorper. Feber og litt redusert allmenntilstand er vanlig. Utslettet forsvinner i løpet av 2-3 uker. Mange, særlig eldre personer, kan være plaget med smerter i huden i en lang periode etterpå.

Ved slik infeksjon skal man kontakte lege.

Hold utslettet rent. Det er viktig å holde utslettet rent, slik at det ikke setter seg bakterieinfeksjon i blemmene og sårene. Vask regelmessig med klorhexidin desinfeksjonsvæske. Hvis det er store, væskende flater, kan du smøre på en antiseptisk krem (for eksempel Brulidine®), som dekkes med sterile kompresser og skiftes 1-2 ganger per dag.

Smertelindring: Hvitvask lindrer kløe og kan pensles på utslettet. Smertestillende tabletter, for eksempel paracetamol, kan hjelpe. Noen har god nytte av å bruke et middel som doxepin (Sinequan®) om kvelden. Dette er egentlig tabletter mot depresjon, men de gir også god søvn og virker smertestillende. Ved sterke smerter kan bedøvelse av nerven være en aktuell behandling. Vanligvis er det anestesileger som gir slik behandling.

Virushemmende medisiner. Behandling med virushemmende medisin, for eksempel acyklovir (Zovirax® eller Geavir®) eller valacyklovir (Valtrex®) kan være aktuelt, særlig ved helvetsild hos eldre personer og personer med nedsatt immunforsvar, ved sterke smerter, utbrudd i nærheten av øynene og ved ansiktslammelse eller annen nerveskade. For å ha best mulig effekt må behandlingen starte så tidlig som mulig, og senest innen 3 døgn etter at utslettet brøt ut. Du kan ikke bruke tablettene hvis man er gravid eller ammer. Behandlingen er kostbar.

Behandling av smerter etter at utslettet er gått tilbake: Doxepin (Sinequan®) tabletter kan god effekt, eventuelt i kombinasjon med smertestillende tabletter. Snakk med lege om dette. Ved uttalte plager kan det være aktuelt å bruke karbamazepin (Tegretol®) tabletter. For å unngå bivirkninger i form av sterk tretthet begynner behandlingen med lave doser, som gradvis trappes opp. Nerveblokade kan være aktuelt hos noen. Vanligvis er det anestesileger som gir slik behandling.

Med mindre han har et aktivt utslett kan han leke både på land og i vann som andre barn, og det er ingen grunn til å behandle ham noe annerledes enn andre. Imidlertid er det visse holdepunkter for at sterk sol kan sette igang slike anfall på nytt - og dere bør følge vanlige solvettregler; smør med høy faktor, begrens tiden i solen og hold dere i skyggen når solen står høyest på himmelen.

Har han aktivt utslett må dere beskytte huden mot infeksjon og da er det nok lurt å unngå bading - det vil nok også gjøre vondt i de fleste tilfeller.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn