Bakterielle vaginose som kommer tilbake igjen og igjen

Spørsmål

Hei. Jeg er ei dame på 46 år som sliter og har sliti med bakteriell vaginose i de to siste årene. Mest det siste året hvor jeg faktisk har hatt kun en fast partner. Jeg har fått antibiotika i stikkpilleform og i geleform men tror ikke jeg har prøvd flagyl. Sluttet å vaske meg med såpe, tørker rett vei, tisser og vasker meg etter sex men. Etter kur går det ett par samleier uten lukt og så kommer det tilbake igjen. Er utrolig slitsomt for oss begge. Jeg må innrømme at jeg kanskje ikke har vært flink til å vente 3-4 uker med sex etter behandlingen men begynner å bli så oppgitt at jeg vet neppe om det ville gjort noe forskjel. Jeg har kommet i tidlig overgangsalder tror jeg men det har vel ikke noe å si. Jeg har nå bedt han sjekke seg for mulige ting som kan bidra til at det kommer tilbake hele tiden. Legen hans sier at han ikke har noe med min bakterielle vaginose å gjøre (men avventer svar for å se om Han kan ha noe annet). har lest at partner bør ta kur og ved tilbakevendende vaginose men hans fastlege mener det ikke er nødvendig. Det er viktig for oss å avklare hva som er riktig der? Hvis partneren min har klamydia, gonoré eller annet, kan det påvirke at jeg får tilbakevendende vaginose eller er det kun meg det går på?. Finnes det en oppskrift på hva man blr gjøre trinnvis for å få bukt med det.? Bør jeg nå prøve å la bakteriene kjempe kampen selv uten å ta noe mer for det? For det skal jo egentlig kunne gå over av seg selv. Hvor lenge bør jeg vente evt før jeg tar en kur og må innse at kroppen ikke klarer å rydde opp selv? Stoler ikke på at legen har dyrket og gjort det hun sksl for egentlig har jeg ikke fått påvist noe vaginose noen gang, men de sier det er det pga lukta. Og ja det lukter vondt og litt fiskeaktig. Hva annet kan gi sånn lukt? Hva bør egentlig partneren testes for? Nå må vi først prøve å utelukke at han kan være medvirkende årsak. Kan det være at vi to ikke er kompatible sånn bakteriemessig? Håper på gode råd

Kvinne 46

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Du sliter med bakterielle vaginose (BV) som i og for seg ikke er en infeksjonstilstand, men en tilstand hvor det er unormal sammensetting av bakteriene i skjeden, så de gunstige melkesyrebakterier kommer i mindretall. Typiske symptomer er tynn utflod med fiskelukt. BV er relatert til seksuell aktivitet, men er ikke en seksuelt overført sykdom. Det skyldes ikke urenslighet. Menn kan ikke få BV. 

For å stille diagnosen kreves 3 av følgende 4 kriterier/tegn

I Tynflytende, grålig homogen utflod 

II. pH > 4,5 

III. Positive sniff test (fisk lukt , evt ved å tilføye en dråpe 10 % kalilut til utflod anbragt på en glassplate. 

IV. Typisk bilde ved mikroskopi av utflod Som det fremgår stiller man ikke diagnose ved dyrkning av utflod. 


Tilstedeværelse av gardnerella gir ikke diagnosen, men disse bakterier ses ofte ved BV. BV går kun på kvinnen og her kan det forekomme sammen med gonore eller chlamydia, så disse to seksuelt overførte infeksjoner bør utelukkes. De fleste studier viser ikke effekt av å behandle mannen. 

Etter avsluttet behandling for BV er det stor risiko (50% i løpet av ett år) for tilbakefall (jeg er ikke kjent med at det anbefales 3-4 ukers abstinens etter behandling, bare abstinens under behandling), og da er det ’bare’ å ta en ny kur. 

Hvis du ikke har forsøkt Flagyltabletter, så bør det utprøves som den mest effektive behandling. Doseringen er 400-500 mg to ganger daglig i 5-7 dager. Etter avsluttet behandling kan du bruke Ecovag kapsler eller Lactal for å skape et surt miljø i skjeden. 

Andre behandlinger: 

Dalacin vaginal krem i 7 dager eller vagitorier i 3 dager 

Flagyl vaginal gel daglig i 5 dager 

Så lenge at du er seksuelt aktiv, vil du ha risiko for tilbakefall. Behandling er ikke nødvendig, med mindre at du er plaget. 

Du stoler ikke på at legen har dyrket? Det er som anført ikke ved dyrkning at BV-diagnosen stilles. 

Jeg kjenner ikke til andre årsaker til utflod med fiskelukt. 

Din partner skal ikke utredes, det er ikke en seksuelt overført sykdom. 

Ikke kompatible bakterier? Det er ikke et kjent begrep. 

Jeg håper at du etter hvert kan få bukt med BV, evt. ta tiden til hjelp. 

Vennlig hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn