Bakteriell vaginose

Spørsmål

Hei! Jeg har vært plaget med Bakteriell Vaginose siden jeg var ca 14 år. (Glemte en tampong i Skjelden og gikk med ubehandlet BV til jeg var 20). De siste syv årene har jeg forsøkt fire forskjellige antibiotikakurer hvor kun Flagyl har hatt effekt. Men det kommer alltid tilbake. Jeg har forsøkt å være avholden fra samleie, kuttet ut alt av såper, brukt bommulsundertøy og løse bukser, vært hos tre forskjellige gynekologer, prøvd melkesyrebakterier og gelé I Skjelden, ingen ting hjelper mer enn et par uker før det er tilbake. Nå begynner jeg også å reagere på Flagylen. Hva skal jeg gjøre? Er generelt i god form ellers.

Kvinne 27
Svar

Bakteriell vaginose (forkortet som BV) er en tilstand hvor bakteriesammensettingen i skjeden er kommet i ulage. Normalt er det melkesyrebakteriene som dominerer, de skaper et surt miljø som beskytter mot inntrengning av andre bakterier. 


Ved BV er pH høyere (dvs. det er mindre surt), det er grålig utflod som har ubehagelig lukt som råtten fisk eller reker. Diagnosen kan ikke stilles ved dyrkning av vaginalsekret, men ved 

 

1. mikroskopi hvor det er et karakteristisk bilde  

2. pH over 4,5  

3. grålig utflod  

4. Ubehagelig lukt (evt etter tilsetting av kalilut).  


3 av 4 av disse tegn skal være til stede for diagnose. At det er gardnerella bakterier i vaginalsekretet er ikke tilstrekkelig for diagnose.  


Behandlingen er enten Flagyl-tabletter/stikkpiller eller Dalacin krem/stikkpiller. Det er dessverre stor risiko for tilbakefall og behov for ny kur. Det kan være lurt å ha f.eks. Dalacin krem tilgjengelig og ta en ny kur så snart det kommer symptomer. Langtidsbehandling med f.eks. gel to ganger i uken i flere måneder har vært forsøkt, og det kan redusere tilbakefall, men ikke hindre det totalt. Lokal behandling har mindre bivirkninger enn tablettbehandling. Etter avsluttet kur kan anbefales å bruke melkesyretabletter. Det er ikke vist at partnerbehandling gir mindre tilbakefall. Det skal poengteres at BV ikke er en seksuelt overført sykdom, men BV kan være relatert til seksuell aktivitet.   


Vennlig hilsen Mette